Bakım hizmetlerine standart getiriliyor

 Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığına bağlı huzurevi, bakımevi, umutevi ve yaşamevi gibi kuruluşlara "bakım hizmetleri kalite standardı" getiriliyor. Buna göre, standardın her bir kriterinin puanı olacak, kuruluşlara hak ettikleri ücret, sahip oldukları puan üzerinden ödenecek.
     Özürlü ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürü Aylin Çiftçi, AA muhabirine, bakım hizmetine ilişkin ihtiyaçlarla bakım standartlarının belirlenmesi ve uluslararası kalitenin yakalanması amacıyla tüm Türkiye'de "bakım hizmetleri kalite standardı"nın uygulanacağını söyledi.

     Buna ilişkin kitapçık hazırladıklarını belirten Çiftçi, "yönetim hizmetleri", "bakım hizmet yönetimi", "destek hizmeti" ve "kalite göstergeleri" şeklinde 4 ana bölümden oluşan kitapçıkta 390 ara başlık ve bine yakın kriterin bulunduğunu anlattı.
     Türkiye'de bakım hizmeti veren kuruluşlara yeterlilik belgesi veremediklerini ifade eden Çiftçi, "Bu çalışma, belgelendirme hizmeti vermeye de yarayacak" diye konuştu.
    
     -Kurumlara ödemeler puana göre yapılacak-
    
     Dünyada bu tarz sistemlerin, belgelendirme ve ücretlendirme olarak 2 şekilde yapıldığına işaret eden Çiftçi, Türkiye'de her iki uygulamayı da hayata geçirmek istediklerini söyledi. Çiftçi, sözlerini şöyle sürdürdü:
     "Biz şu anda sadece engelliler için kurumlara ücret ödüyoruz. Ama bu sistemle her bir kriterimizin puanı olacak. Bu puanlarla, 4 ana bölümün puan toplamı 100 edecek. Bir kuruluş, 100 üzerinden 80 puana sahipse o zaman hak ettiği ücret, yüzde 20 eksiği şeklinde ödenecek. Haziran ayında sahaya çıkmayı planlıyoruz. Fiilen çalışmaya başlanıldığı zaman denetleyecek kişilerin görevlendirilmesi de farklı olacak. Mesela Rize'de çalışan bir kişi Rize'deki kuruluşlarda izleme çalışmasına gidemeyecek. Farklı illere gidecek. Ekip 3 kişiden oluşacak. Çalışmayı yapan kişiler, 'Biz sizi denetlemeye gelmedik, size rehberlik etmeye geldik' diyecek. 1,5 yıl içinde tamamen bitirmiş ve bir yıl içinde ödemelerin puana göre verileceği sisteme de geçmiş olacağız."
    
     -"Kadın ve çocuğa da aynı şekilde uygulanacak"-
    
     Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin'e birkaç hafta önce projeyi sunduklarını belirten Çiftçi, projeyi çok beğenen Şahin'in, kadın ve çocuklarla ilgili kurumularda da uygulanması talimatını verdiğini bildirdi.
     Çiftçi, çalışmanın, rehberlik hizmeti olduğunu vurgulayarak, "Biz rehberlik yapmazsak alanı yalnız bırakmış oluruz" dedi.
    
     -Bakım standartları-
    
     Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığına bağlı huzurevi, bakımevi, umutevi ve yaşamevi gibi kuruluşlarda "bakım hizmetleri kalite standardı" uygulanacak zorunlu kriterlerden bazıları şöyle:
     -Yeşil ve kırmızı reçeteye tabi ilaçlar kilitli alanlarda bulundurulacak
     -Yatan hastaların düşme riski değerlendirilmesine yönelik yazılı düzenleme bulunacak
     -Düşme riski ölçekler kullanılacak. Acil durumlar dışında rutin 3 ayda bir düşmeye ilişkin taramalar yapılacak
     -Bireyin cinselliği hakkında bilgilenmesi sağlanacak ve cinsellikle ilgili başa çıkma yöntemleri hakkında önlemler alınacak
     -Egzersiz yapılabilecek ortamlar olacak
     -Yaşlı bireylerin ihtiyacına uygun alanlar, bina içinde düzenlenecek
     -Uzun süre yatakta kalması gerekenler için yatış yönünün sağ ve sol yana yatış değiştirmesi sağlanacak
     -Sürgü ördek ile tuvalet ihtiyacı giderilecek
     -Topuklardaki fazla deri uzaklaştırılacak, tırnakların batmasını önlemek için tırnak etine yakın olmayacak şekilde kesilecek
     -Bıyık-sakal tıraşı yapılacak
     -Protez dişler varsa günlük düzenli fırçalanması desteklenecek ve gece karbonatlı suda bırakılacak
     -Yatakta saç yıkanacak
     -Birey haftada en az 2 kez ve ihtiyacı olduğu zaman banyo yapacak
     -Banyo yapılamadığı zamanlarda vücut silinecek
     -Tuvalet banyolar her gün ve ihtiyaç halinde temizlenecek
     -Kuruluş, sağlığa zararlı olmayan boyalar ile boyanacak
     -Öfke kontrolü ve psikiyatrik vakalar için kriz odası düzenlenecek
     -Adliyeye intikal etmiş vakalar, yeniden ailesine dönenlerin oranları, diş fırçalama oranları ile sigara bırakma oranı takip edilecek
    
     Yayıncı: Eda Ay

Yorumlar