Malul Gazi Engelli Araç Parkı


Malul Gazi Engelli Araç Parkı

Genelgeler

T.C. İÇİŞLERİ BAKANLIĞI Emniyet Genel Müdürlüğü
Sayı: 171808                                       13.10.2006


Konu: Malul,  Gazi ve Engellilere Ait Araçlar İlgi: a) 29.01.1996 tarih ve 023 sayılı genelge b) 01.08.1996 tarih ve 172 sayılı genelge c) 14.12.2001 tarih ve 0230 sayılı genelge d) 12.07.2005 tarih ve 122458 sayılı talimat
İlgi sayılı genelge ve talimatlarda engelli vatandaşlarımızın araçları   için park yerlerinin tahsis edilmesi için gerekli çalışmaların yapılması  ve  trafikte kendilerine gerekli kolaylığın sağlanması istenilmesine  rağmen,  Bakanlığımıza gelen şikayet ve müracaatlarda; plakaları  üzerinde sakatlara  mahsus işaret bulunan engelli vatandaşlarımızın ve  gazilerimizin araçları ile  özel tertibatı olmayıp sakatlık derecesi %  90 ve üzeri olan malul ve  engellilerin araçlarına inme ve binmeleri  esnasında, karayolu üzerinde kısa  süreyle park etmelerine müsaade  edilmediği anlaşılmaktadır.
Bilindiği gibi 01.02.1989 tarihinde Emniyet Genel Müdürlüğümüz ile   Bedensel Engellileri Güçlendirme Vakfı arasında imzalanan protokole  göre,  bedensel engelli vatandaşlarımızın kullandıkları araçlardan,  tescil plakaları  üzerinde “özürlü” olduğunu belirleyen işaret ve  özürlüler için park kartı  verilmiş bulunanların 15 (onbeş ) dakika süre  ile park etmelerinin sağlanması  gerekmektedir.
Bu nedenle görevlilerimiz tarafından ;
  1. Vatanın bölünmez  bütünlüğünün müdafaası esnasında sakatlanıp gazi  olanların, plakasında engelli  işareti bulunan araçlarıyla hastane,  banka, postane, alışveriş merkezleri gibi  yerlere gidiş gelişlerinde  yaptıkları park esnasında, gazi olduklarını gösteren  belgelerini  araçlarının ön camında bulundurmaları halinde, özürlüler için park   kartı uygulamasından faydalanmaları sağlanacaktır.
  2. Tescil  plakalarının üzerinde engellilere mahsus ayrım işaretleri  bulunan araçların  park etmelerine yardımcı olunacak, engelli araçları  için tahsis edilen park  yerlerine, başka sürücülerin park etmeleri  önlenerek, aksine hareket edenler  hakkında 2918 sayılı Karayolları  Trafik Kanununun 61/o maddesi gereğince  gerekli cezai işlem  uygulanacaktır.
  3. Özel tertibatı olmayıp,  sakatlık derecesi %90 ve üzeri olan  engelliler adına tescilli olup, araç sahibi  malul ve sakat kişinin  kanuni mümessili, üçüncü dereceye kadar kan ve sıhri  hısımlarından bir  sürücü veya sakat kişi tarafından iş akdine bağlı olarak  istihdam  edilen bir sürücü tarafından kullanılan araçlara park etmelerinde   yardımcı olunacaktır.
  4. Engelli  vatandaşlarımız ve gazilerimizin araçlarını karayolu  üzerinde 15 (onbeş)  dakikayı geçmemek üzere park etmelerine trafik  güvenliği açısından alınmış  tedbirlere uymak ve araçlarının ön camına  park kartı/gazi belgesi koymak koşulu  ile izin verilecek, bu  vatandaşlarımızın hareket güçlükleri dikkate alınarak,  kendilerine daha  hoşgörülü davranılacak, ayrıca yaya durumundaki engelli   vatandaşlarımızın karşıdan karşıya geçişlerinde de gerekli yardım   sağlanacaktır.
Yukarıda belirtilen konulara tüm personelimiz tarafından azami özen   gösterilmesini ve herhangi bir aksaklığa meydan verilmemesini rica  ederim.

Abdulkadir AKSU İçişleri Bakanı

Yorumlar