Devlet Memurları Kanunu


Devlet Memurları Kanunu

Kanunlar

DEVLET MEMURLARI KANUNU
Kanun Numarası : 657 Kabul Tarihi : 14/7/1965 Yayımlandığı R.Gazete : Tarih :  23/7/1965 Sayı : 12056

……
Özürlü personel çalıştırma yükümlülüğü: Madde 53 – (Değişik: 13/2/2011-6111/99 md.)Kurum ve kuruluşlar bu Kanuna göre çalıştırdıkları personele ait  kadrolarda % 3 oranında özürlü çalıştırmak zorundadır. % 3’ün  hesaplanmasında ilgili kurum veya kuruluşun (yurtdışı teşkilat hariç)  toplam dolu kadro sayısı dikkate alınır.

Özürlüler için sınavlar, ilk defa Devlet memuru olarak atanacaklar  için açılan sınavlardan ayrı zamanlı olarak, özürlü kontenjanı açığı  bulunduğu sürece özür grupları ve eğitim durumları itibarıyla sınav  sorusu hazırlanmak ve ulaşılabilirliklerini sağlamak suretiyle merkezi  olarak yapılır veya yaptırılır.

Özürlü personel çalıştırma yükümlüğünün yerine getirilmesinin takip  ve denetimi ile özürlülerin Devlet memurluğuna yerleştirilmesinden  Devlet Personel Başkanlığı sorumludur. Özürlü açığı bulunan kamu kurum  ve kuruluşları bir sonraki yıl için alım yapacakları özürlülere ilişkin  taleplerini her yılın Ekim ayının sonuna kadar Devlet Personel  Başkanlığına bildirmek zorundadır. Devlet Personel Başkanlığı kurum ve  kuruluşların bildirimi üzerine, özürlü kontenjanlarına yerleştirme  yapabilir veya yaptırabilir.

Özürlülerin memurluğa alınma şartlarına, merkezi sınav ve  yerleştirmenin yapılmasına, eğitim durumu ve özür grupları dikkate  alınarak kura usulü ile yapılacak yerleştirmelere, özürlülerin  görevlerini yürütmelerinde hangi yardımcı araç ve gereçlerin  kurumlarınca temin edileceğine, kamu kurum ve kuruluşlarınca özürlü  personel istihdamı ile ilgili istatistiksel verilerin bildirilmesine  ilişkin usul ve esaslar ile diğer hususlar Özürlüler İdaresi  Başkanlığının görüşü alınarak Devlet Personel Başkanlığınca hazırlanacak  yönetmelikle düzenlenir.
Günlük çalışma saatlerinin tesbiti:
Madde 100 – Günlük çalışmanın başlama ve bitme  saatleri ile öğle dinlenme süresi, bölgelerin ve hizmetin özelliklerine  göre merkezde Başbakanlık Devlet Personel Başkanlığının teklifi üzerine  Bakanlar Kurulunca, illerde valiler tarafından tesbit olunur.

(Ek fıkra: 13/2/2011-6111/104 md.) Ancak özürlüler  için; özür durumu, hizmet gerekleri, iklim ve ulaşım şartları göz  önünde bulundurulmak suretiyle günlük çalışmanın başlama ve bitiş  saatleri ile öğle dinlenme süreleri merkezde üst yönetici, taşrada mülki  amirlerce farklı belirlenebilir.
Günün 24 saatinde devamlılık gösteren hizmetlerde çalışma saat ve usulünün tesbiti:
Madde 101 – (Değişik: 132/2011-6111/105 md.)
Günün yirmidört saatinde devamlılık gösteren hizmetlerde çalışan  Devlet memurlarının çalışma saat ve şekilleri kurumlarınca düzenlenir.
Ancak, kadın memurlara; tabip raporunda belirtilmesi hâlinde  hamileliğin yirmidördüncü haftasından önce ve her hâlde hamileliğin  yirmidördüncü haftasından itibaren ve doğumdan sonraki bir yıl süreyle  gece nöbeti ve gece vardiyası görevi verilemez. Özürlü memurlara da  isteği dışında gece nöbeti ve gece vardiyası görevi verilemez.
Yeniden işe alıştırma: Madde 189 – Malûllük  aylığı bağlanan Devlet  memurlarından çalışma gücünün artırılabileceği umulanlar  eski  sınıflarında veya yeni sınıf veyahut meslekte çalışabilmelerini sağlamak   üzere işe alıştırılmaya tabi tutulabilirler. İşe alıştırmanın ne suretle ve  hangi esaslara göre yapılacağı özel kanununda gösterilir. Ek Madde 39- (Ek:  1/7/2005-5378/21 md.) Devlet  memurlarının, hayatını başkasının yardım veya bakımı olmadan  devam  ettiremeyecek derecede özürlü olduğu sağlık kurulu raporu ile  tespit edilen  eşi, çocukları ile kardeşlerinin, memuriyet mahalli  dışında resmî veya özel  eğitim ve öğretim kuruluşlarında eğitim ve  öğretim yapacaklarının özel eğitim  değerlendirme kurulu tarafından  belgelendirilmesi hâlinde, ilgilinin talebi  üzerine eğitim ve öğretim  kuruluşlarının bulunduğu il veya ilçe sınırları  dahilinde kurumunda  bulunan durumuna uygun boş bir kadroya ataması yapılır.

Yorumlar