Karayolu Taşıma Yönetmeliği



Karayolu Taşıma Yönetmeliği

Yönetmelikler

KARAYOLU TAŞIMA YÖNETMELİĞİ
Resmi Gazete Tarihi: 11.06.2009   Resmi Gazete Sayısı: 27255

Yetki belgesi almanın veya yenilemenin özel şartları
MADDE 13 – ……
(16) Özürlüleri taşımak  amacıyla imal/tadil ve  tescil edilmiş özmal taşıtla/taşıtlarla D2 yetki belgesi  almak  isteyenlerden koltuk sayısı bakımından asgari kapasite şartı aranmaz. Bu   şekilde D2 yetki belgesi alan kişilerin taşıt belgelerine normal  otobüs  kaydedilebilmesi için koltuk sayısı bakımından asgari kapasite  şartının  sağlanması zorunludur.Terminallerin sahip olması gereken fiziki özellikler MADDE  33 – (1) Terminallerde bulunması gereken asgari fiziki  özelliklerin aşağıda belirtilen şekilde olması şarttır: a) Yurtiçi ve  uluslararası yolcu terminalleri; 1) Terminallerin en az 2.000 m2 alan üzerinde,   belediye imar planlarına uygun, yol ağlarıyla bağlantısı olan, varsa  belediye  altyapısıyla irtibatlandırılmış yoksa bu tür altyapıları  oluşturulmuş, taşıtlar  için peronlar, park yerleri, gerektiğinde  bunların bakım ve ikmal  yapabilecekleri alanları bulunan, açık ve  kapalı alanlarında yeterli yangın  önleme, söndürme ve alarm ile  aydınlatma sistemleri ve araçları bulunan, çevre  düzenlemesi yapılmış,  engellilerin ihtiyaçlarını karşılayan ve çevreleri  güvenlik açısından  yeterli ihata duvarı veya tel örgü ile çevrilmiş bir  altyapıya sahip  olması ve terminale giriş çıkışların karayolu trafiğini olumsuz   etkilememesi şarttır. Bu terminallerde, yolcuların şehir içi ulaşımını  sağlayan  servis araçları, ticari taksiler ile özel otomobiller için  indirme, bindirme ve  park yapacakları yeterli bir alan da bulunmalıdır.
Yetki belgesi sahiplerinin yükümlülükleri MADDE  43 – (1) Yetki belgesi  sahipleri, yolcuların sağlıklı, rahat ve  güvenli bir yolculuk yapmasını  sağlayacak tedbirleri almak, yolcu, eşya ve  kargoyu güvenli bir  şekilde taahhüt ettiği yere kadar götürmekle yükümlüdürler. ……
(26) Yetki belgesi sahipleri, verdikleri hizmetlerden  özürlülerin kolaylıkla ve  yeterli derecede yararlanması için gerekli  tedbirleri almakla yükümlüdürler.
Ücret tarifeleri MADDE 57 – (1) Tarifeli yolcu ve kargo taşımaları ücret tarifesine tabidir. …… (11) 6 yaş ve üzeri tüm yolcuların ayrı koltukta seyahat  etmesi zorunlu olup, altı  ile 12 yaş arası çocuklar ile yaş şartı  aranmaksızın en az (Değişik ibare:RG-21/8/2009-27326) %  40 oranında özürlü olduğunu  belgeleyen kişiler için bilet ücreti  geçerli ücret tarifesi üzerinden % 30  indirimli düzenlenir.

Yorumlar