Engellilerin Toplumsal Gelişimin Yönelik Proje




“Engellilerin Toplumsal Gelişimin  Yönelik Proje”


TÜRKİYE’DE ENGELLİLER  TURİZMİNİN GELİŞTİRİLMESİNE  YÖNELİK
KONAKLAMA  TESİSLERİNDEKİ ALTYAPI İMKANLARININ  ARAŞTIRILMASI



Yıldız Artar – Çağla Karabacakoğlu
MPM Danışmanlık Bölümü Uzman Yardımcıları
Aralık 2003, Ankara





DÜZENLEME
Necdet  ÖZTÜRK




BÖLÜM BİR
ENGELLİ  TURİZMİ
Çağdaş toplum oluşturulmasında, engelli insanların, yaşamın tüm kesimlerine uyumlarının sağlanması çok önemli bir göstergedir. Bu insanlarında diğer insanlar gibi gezmeye, tatil yapmaya ve farklı yerler görmeye ihtiyaçları vardır.
Bu bölümde turizmgelirleri, engelliler turizminin ekonomiye katkısı ve engelliler için otellerde, tatil köylerinde, müzeler ve diğer turistik alanlarda genel ve teknik  düzenlemeler ve turizm sektöründeki uygulamalar araştırılmıştır.
1.1. Turizmin Önemi
Ülkeye önemli miktarda gelir kazandıran turizmsektörü, dünya genelinde gelişimini sürdüren sektörlerden bir tanesidir. Ülkemizde de turizmsektörü, ekonomik  kriz dönemlerinde dahi büyümesini devam ettiren öncü bir sektör özelliğindedir. Türkiye'ye gelen turist sayısı, 1999 yılında yaşanan deprem nedeniyle o yıl düşüş göstermiş, diğer yıllarda ise sürekli artmıştır. 2002 yılında bir önceki yıla göre %14.5 oranında artışla 15,214,514 turist hacmine ulaşmış  olan turizm sektörü; 2002 yılında 12 milyon ABD Dolar turizm gelirine ulaşmıştır

1.2. Turizmi Engellilere Açmak

Birleşmiş Milletler verilerine göre bugün dünyada 500 milyondan fazla insan fiziki ya da zihinsel bir engel ile yaşamaktadır. Çoğu yerde engelli insanlar önceleri saklanan, unutulan veya alt sınıf olarak görülen bir kesimdi.
Ne yazık ki hâlen engellilere böyle yaklaşılan toplumların varlığı da bir gerçektir. Engelliler  insanların da diğerleri gibi istihdam, seyahat, turizm, alış veriş, boş zaman
uğraşları gibi yaşamın birçok kesitlerinde yer alabileceği düşüncesi çok az ilgi görmüştür.

Bu nedenle de turizmaltyapısını oluşturan ulaşım, konaklama ve  diğer öğelerin engelli insanlar tarafından kullanımı oldukça zayıftır.

Seyahati engelliler için bir hak olarak kabul eden modern toplumlar ve toplumun tüm
kesimlerinin bu doğrultuda örgütlenmesi yolunda adımlar atılmaktadır. 1981 yılının
Birleşmiş Milletler tarafından ‘’Uluslararası Engelliler Yılı’’ olarak ilân edilmesiyle, bu  grup-
taki insanlara yönelik davranışlarda önemli ölçüde anlayış değişikliği gözlenmiştir.
Bu değişikliği pekiştirmek amacıyla, yine Birleşmiş Milletlerce 1983- 1992 yılları ‘’Engelli İnsanlar On Yılı’’ olarak belirlenmiş, bu dönemde belirginleşen ve  ‘’Engelli İnsanlara Yönelik Dünya Eylem Programı’’ ile daha da gelişen anlayış, günümüzde çağdaş toplumun vazgeçilmezleri arasına girmiştir. Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Kofi Annan, 1997 yılındaki Dünya Engelliler Günü nedeniyle verdiği mesajında engellileri dünyanın "en büyük azınlığı" olarak nitelemiştir. Diğer yandan dünyanın en büyük azınlığı olarak nitelenen engelliler turizmendüstrisi için dünyanın en büyük özel pazarı anlamına  gelmektedir.



1



Engelliler için yıllardır ihmal edilmiş etkili yasal düzenlemelerin bir çok ülkede (özellikle de gelişmiş ülkelerde) hayata geçirilmesi ve bu yasal  düzenlemelerin yavaş yavaş etkisini göstermeye başlaması eskiye oranla çok  daha mobil hale gelmiş, çeşitli ekonomik ve sosyal olanaklara kavuşmuş  engelliler toplumunu seyahat           etmeye   giderek daha da yakınlaştırmıştır.

Her 5 vatandaşından birinin engelli olduğu ABD'nin bu alandaki önde gelen sivil  toplum örgütleri arasındaki Engelliler İçin Seyahati Geliştirme Derneği'nin  (SATH) 1999 yılında Florida'da düzenlediği Dünya Engelliler Seyahat  Konferansı, ABD'deki engellilerin toplam nüfusunun 50 milyona yaklaştığını ve  bu kesimin alım gücünün 175 milyar dolara ulaştığını belirtmektedir.
Engellilerin Avrupa nüfusu içinde nasıl bir yeri olduğuna ilişkin çok kesin rakamlar bulunmasa da, 1992 yılında Avrupa'nın istatistik örgütü durumundaki EUROSTAT tarafından yayınlanan verilere göre Avrupa'nın yetişkin nüfusunun yüzde 11'i resmen engelli olarak tanımlanmaktadır. Avrupa ülkelerine göre  engelli insanların nüfusu şöyle dağılmaktadır.

Avrupa Ülkelerinde Engellilerin Sayısı(TURSAB Raporu) Avrupa’daki engellilerle 15 yaşın altındaki engelliçocuklar, 4,6 milyon ileri safhada hamile kadın ve 65 yaşın üzerinde hareketlerinde zorluk yaşayan yaşlı nüfus  göz önüne alındığında ise bu oran yüzde 13 olmaktadır. Böylece Avrupa'nın toplam engellinüfusu 50 milyonu aşmaktadır. Fakat bu 50 milyon nüfusun tümü sağlık veya ekonomik nedenlerle seyahat edebilecek durumda değildir. Engelli nüfusun önemli bir oranı ne yazık ki işsiz statüsünde bulunmaktadır. Bu unsurlar  göz önüne alındığında Avrupa'da seyahat endüstrisi için verimli olabilecek bu pazardaki nüfusun 36 milyon kişi olduğu belirlenmektedir.
Avrupa Komisyonu'nun 1993 yılında yaptırdığı bir araştırmaya göre engellilerin Oluşturdukları  seyahat potansiyeli şöyle belirlenmiştir (TURSAB raporu);

• Avrupa'da her yıl 8 milyon engellien az bir kez yurtdışı seyahatine  çıkmaktadır.

• 15 milyon engelli Avrupalı kendi ülkesinde seyahate çıkmaktadır.

• 22 milyon engelli kendi ülkelerinde günlük gezilere çıkmaktadır.

Bu arada, engellilerin büyük bölümünün en az bir refakatçi ile seyahate çıkıyor olduğu düşünüldüğünde Avrupa'daki bu özel seyahat pazarının 35 milyon seyahat ve 630 milyon geceleme ürettikleri ortaya çıkmaktadır
Daha global bir fikir  edinebilmek için de dünyanın büyüyen ekonomisi Çin'de 60 milyon (çalışabilir durumda 25 milyon) ve gelişmiş Japonya'da 5 milyon (18 yaşın üzerinde 3 milyon) engelli bulunduğunu söyleyebiliriz. Özetle engelli insanlara eşlik edecek kişiler de dikkate alındığında pazarın  boyutları oldukça büyümektedir. Bu büyümenin nedeni, engelli insana sunulan  her turizm olanağının aynı anda bu insanın eşine, çocuklarına, ailesine ve arkadaşlarına sunulmuş olmasındandır.





2



1.3. Engellilerin Seyahat Hakkının Belirlenmesi :

 Sadece Avrupa ve ABD'de  100 milyona yaklaşan özel bir pazar anlamına gelen engellilerin seyahat edebilmesi başta ABD ve İngiltere olmak üzere bir çok batılı  ülkede yasalarla belirlenmiş bir haktır. ABD'de 1990 yılında çıkan Engelli  Amerikalılar Yasası, (ADA= The Americans With Disabilities Act) ile İngiltere'nin  1994 yılında çıkan "Engelliler Ayrımcılık Yasası" (DDA= Disability Discrimination  Act) dünyada engelliler için oluşturulmuş bulunan yasal çerçevenin iyi örnekleri  arasındadır.
Bu yasalar engellilere karşı her türlü ayrımcılığı (Sağlık ve güvenlik gerekçeleri dışında) yasaklıyor ve tüm ticari işletmelere de engelliler için gerekli bazı düzenlemeleri yapma zorunluluğu getirmektedir. Seyahat şirketleri de aynı yasalar uyarınca engellilere tüm diğer müşterileri gibi eşit davranmak ve onlara  hizmet götürmekle mesul tutulmaktadır.

Avrupa Birliği'nin 13 nolu Turizm Komisyonu engellilerin seyahat etme haklarının hayata geçirilmesi ve seyahat endüstrisinin de bu bakir pazara  açılabilmesi için önemli bir girişimde bulunarak seyahat endüstrisinin kullanımı için bir rehber kitap hazırlamış bulunmaktadır. "Avrupa'yı Engelli Turistlere Açmak" başlıklı bu rehber kitap seyahat acenteleri, tur operatörleri ve konaklama işletmelerinin bu pazarda hizmet verirken bulundurmaları gereken donanımdan, hizmet verme şekillerine kadar ayrıntılı bilgileri tek yayında toparlamış bulunmaktadır.
Aşağıda bu kitaptan, TURSAB raporundan ve internetten ve değişik makalelerden toplanan bilgiler düzenlenerek verilmektedir.

1.4. Engelliler İçin Turizm Olanakları Oluşturulması :

Dünyada engellilere ve özel hizmet ve donanım gerektiren müşterilere yönelik   konaklama imkanları oldukça sınırlıdır. Tekerlekli sandalyeye geçiş tanıyan  odaların  adedi çok azdır. Bu   bir de, uygun fiyat gözüyle incelendiğinde bu oran daha da küçülür. Benzer şekilde self-catering faaliyetleri olan pek az otel bu faaliyetleri engellilere göre düzenlemiştir. Bu nedenlerden dolayı pek az engelli tüm geçiş imkanlarını ve donanımlarını  sunan  tesis aramaktadır. Bazıları zemin katta standart bir odaya ve birkaç  merdiven basamağına razı olabilmekte, bazen bir-iki gecelik bir seyahat için  ortaya çıkabilecek bir çok problem göze alınabilmektedir. Uzun kalışlarda da  yapılacak bazı geçici düzenlemeler problemlerin bir çoğuna cevap  oluşturabilmektedir. Bazen çok iyi donanımlı ve geçiş imkanları olan bir otele, uygun fiyatı olan, ancak daha az donanımlı bir otel tercih edilebilmektedir.
Bir çok seyahat dokümanında, otel kataloglarında, self-catering broşürlerinde yada turizm bürolarının konaklama rehberlerinde uluslararası tekerlekli sandalye  sembolü kullanılmakta, ancak bunların pek azı bu donanım ve uygulamaların detaylarını içermektedir.
Engellilere geçişlerin şartlarını oluşturacak bir geçiş  standardizasyonu da yoktur. Çoğu otel katalogu konaklama işletmelerinin  verdiği bilgilere dayanmaktadır. Yani çoğu zaman bu bilgiler, geçiş koşulları  konusunda uzman bağımsız kontrolörlerin verdiği bilgiler değildir.  Bazı tur operatörleri kendi broşürlerinde engelliler için uygun olanaklar olduğunu göstermekte ve bazıları da tesislerin geçiş koşullarıyla ilgili bilgileri dosyalarında bulundurmaktadırlar. Ancak, çoğu zaman bu bilgiler yine kalifiye olmayan kişilerin verdiği bilgiler olmaktadır.

3





Bazı destinasyonlar içinse engelli örgütleri tarafından hazırlanan broşür ve  kataloglar bulunmaktadır (Accessibility Guides). Bu kataloglardan bazıları değişik engellilik türleri için de bilgi vermektedir. Bunlar genellikle standart  turizmbroşürlerinden daha güvenilir kaynaklardır. Bununla beraber, bunların  çoğu finansal güçlükleri bulunan gönüllü örgütler tarafından gerçekleştirilmekte  ve bu nedenle içerdiği bilgiler zaman aşımına uğramış olabilmektedir. Bu tip  katalogların bir kontrolör ziyareti sonucu hazırlanması gerekmektedir. Özel ihtiyaç ve beklentileri göz önüne alındığında engelli insanlara yönelik temel  düzenleme ve uygulamalar aşağıdaki genel açıklamalar doğrultusunda  gerçekleşmelidir.

1.4.1. Seyahat İşletmelerinin Engelliler Pazarına Girmesi :

 Seyahat ve tatil bu en büyük azınlığın, toplumun diğer kesimleri ile  kaynaşmalarında önemli bir rol oynarken aynı zamanda seyahat endüstrisi için de önemli bir fırsat oluşturmaktadır. Ancak, seyahat endüstrisi bu pazara  açılmak için bir yandan fiziki ve sosyal alanda örgütlenmek ve bir yandan da belli yatırımları göze almak durumunda kalmaktadır.

İşletmelerin kapı ve koridor  ölçülerinin tekerlekli sandalye kullanıcıları için uygunluğu, binalar içinde yüksek  katlara veya seviyelere çıkışlarda rampalar veya asansörler bulundurulması, alarm ve güvenlik sistemlerinin işitme ve görme engellilere göre dizayn  edilmesine kadar bir çok düzenleme ve donanım gereksiniminin kuşkusuz bir  maliyeti olacaktır. Bununla beraber bu uzun vadeli yatırımın doğru pazarlama ve  tanıtım koşullarında kâra dönüşeceği bilinmelidir. Bunun yanında İşletmelerin yapacağı bazı basit ve kolay düzenlemeler vardır.
Bu gün bir çok engelliseyahate çıkarken bu konuda tam donanımlı ve eksiksiz  işletme şartı aramamakta ve eksiklere rağmen temel bazı noktalarda kendilerine uygun düzenlemeleri seyahatleri için yeterli görebilmektedir.  Kuşkusuz engellilere seyahat endüstrisinin vereceği hizmetler engellilerin  seyahatlerinin sadece bir bölümündeki sorunları ortadan kaldırmaktadır. Oysa o destinasyonun bir bütün olarak engellilere açılması ancak ulusal politikalar ve  uygulamalarla mümkün olabilecektir. Engellilerin oluşturduğu turizmpazarına  girmek isteyen bölge ve beldelerin de bu alanda yapabilecekleri bir çok iş vardır. Bunların başında engellilerin kullanabileceği toplu ulaşım araçlarının  bulundurulması, kentin, veya beldenin görülmeye değer yerlerinin, müzelerinin  engellilere uygun şekilde dizayn edilmesi, engellilere yönelik serbest park etme  imkanları, uygun işaretlendirmeler bu pazarın kapılarını o bölgeye açabilecektir.
Bazı seyahat acenteleri sadece engellilere yönelik tur programları düzenleyerek bu alanda uzmanlaşmaktadırlar. Örneğin İtalya'da bir tur operatörü olan Accessible Italy internet üzerindeki tanıtım sayfalarında engellilerin  katılabilecekleri özel tur programları anlatılmakta ve çeşitli kentlerde engellilere  yönelik düzenlemeler aktarılmaktadır.
Bu düzenlemeler arasında toplu ulaşım araçlarında engellilere yönelik imkanlar, havaalanından transfer imkanları, bölgenin müzeleri ve doğal manzaraları veya önemli yerleri gibi  turizm merkezlerinin engellilere açılması bulunabilir.


4

1.4.1.1. Seyahat Acentelerinin Engellilere Hizmeti

Seyahat acenteleri engellilere hizmet vermede aşağıdaki temel noktaları dikkate almalıdırlar (TURSAB raporu);

• Tekerlekli sandalye kullanıcısı, müşterilerine işyerlerine rahatça girebilme  koşullarını  oluşturmalı  , işyerinin içinde yeterince manevra alanı  bulundurmalıdır.

• Rezervasyon yapan personelin engellimüşterilere yaklaşımı ilk karşılamadan itibaren bütün müşterileri ile aynı düzeyde ve şekilde olmalıdır. Engellimüşteriler  kendi özel durumları ile ilgili sorular yöneltmeye başladığı zaman onun engelliliğinin tipi ve gerektirdiği özel ihtiyaçları öğrenilmelidir. Engelli  müşteri ile engelliliğinin ayrıntıları konuşulurken iş yerinin daha sakin bir  köşesi tercih edilmeli ve bu konuşma esnasında engelli müşteri ile  görüşmeyi yapan personel önceden hazırlanmış özel bir bilgi formuna  seyahat esnasında önemli olabilecek bilgileri kaydetmelidir.

Turizm literatüründe ve diğer tanıtım araçlarında engellilerin elde edebileceği hizmet ve olanaklar açık bir şekilde, tercihen kolay anlaşılır  sembollerle belirtilmelidir.

• Turistlerin gittiği yerlerde engelliler için hizmetler listelendirilmeli, ihtiyaç  duyulabilecek hizmet ve malzemelerin varlığı ya da yokluğu hakkında bilgi  verilmelidir.

• Rezervasyon sistemlerinde hizmet ve olanakların tanıtımı sağlanmalıdır.

• Ortaya çıkan şikâyetler değerlendirilmeli ve şikâyet konusu olumsuzluklar  giderilmeye çalışılmalıdır.

1.4.2. Terminaller, İstasyonlar ve Ulaşım Araçları

Yurt içinde ve yurt dışından havaalanına veya istasyonlara gelen turistlerin otele ulaşmasında güçlüklerle karşılaşmamak için aşağıdaki noktalara dikkat etmek  gerekmektedir.

• Terminallerden terminallere, hareket güçlüğü olan ve özellikle tekerlekli  sandalye kullananlara uygun ulaşım servisleri sağlanmalıdır.

• Terminallerde gerekli yerlere ışıklı, sesli ve görüntülü işaretler konmalıdır.

• Engelliler konusunda eğitim almış kişiler bu alanlarda görevlendirilmeli.

• Terminallerin ihtiyaç duyulabilecek yerlerinde rampalar ile hareketli  (mobile) kaldıraçlar bulunmalıdır.

• Ulaşım araçlarına giriş olabildiğince kolay sağlanabilmeli, gerektiğinde  yardım edilmelidir.

• Tekerlekli sandalye kullananlar için ulaşım aracında en kolay giriş-çıkışı  sağlayan özel yerler bulunmalı, tekerlekli sandalyenin araçta hasar
görmeyecek şekilde yerleştirilmesi yapılmalı ve gidilecek yere varıldığında  hemen sahibine iletilmelidir.
5


1.4.3. Engellilere Göre Otel ve Tatil Köylerinde Düzenlemeler

Engelli Turistlerin otele veya tatil köyüne gelişlerinde tesislerin girişinde, resepsiyon düzenlemesinde ve genel alanlarda aşağıdaki noktalara dikkat  etmek gerekmektedir:

1.4.3.1. Tesislerin Girişleri

Tesislere girişte engelliler için park yerleri, giriş güzergahı, giriş ve kapılarda  dikkat edilecek konular aşağıda sıralanmıştır.

Park Yerleri:

Engellisürücüler için engellilere ayrılmış ve ayrıldığı işaret  levhaları ile belirlenmiş yeterli sayıda park yeri bulunmalı, bu park yerlerine  engelli olmayan konukların park etmesine izin verilmemelidir. Giriş yanında park  etme imkanı sağlanmalıdır.  Şekil 1. Engelliler için ayrılmış üzeri kapalı park yeri (Aköz, 2001, p:24)

Engellibireyin aracına ulaşmasını veya aracından uzaklaşmasını  engelleyecek herhangi bir donanıma ve fiziksel bariyere de yer verilmemelidir.
Engelli, kolay ve rahat bir biçimde park yerini kullanabilmelidir. Şekil 2. Engellilerin arabaya yaklaşım şekilleri (Aköz, 2001, p:23)


Giriş Güzergahı: Yaya kaldırımları üzerinde engellilerin rahat hareketini önleyebilecek bank, çiçeklik gibi eşyalar kaldırılmalı veya uygun mesafeye  çekilmelidir. Görme engelli ya da görme zorluğu çeken konuklar güzergahların  üzerindeki değişimleri bastonları yardımıyla, ya da renk farklılaşmalarıyla  anlayabilmelidirler. Kaymayı önleyici yüzeyler bütün misafirler için ama öncelikle  de hareket zorluğu çeken konuklar için çok yararlıdır.
Çakıl veya gevşek parke  taşlı döşemeler bu konuklar için çoğu zaman zorluk anlamına gelecektir, hatta  tehlike yaratırlar.

Giriş:

Bir çok otelin girişi engelliler için güçlüklerle doludur. Girişte merdiven  bulundurulması zorunlu ise o zaman bir trabzan da mutlaka olmalıdır. Merdiven  bulunan girişlerde yardım çağrısı için engellilerin erişebileceği bir yükseklikte bir  zil bulunmalıdır. Kaliteli bir rampa bu tip engellilerin işini kolaylaştırabilir. Ancak, bu rampanın eğimi çok yüksek olmamalıdır. Basamaklar emniyetli olmaları  açısından kolay seçilir şekilde ve temiz yüzeyli olarak dizayn edilmelidir.

Kapılar:

Dönen kapılar engelliler için çok zor geçişlerdir. Bu kapılar sadece  engelliler için değil çocuklar ve bagaj taşıyan konuklar için de aşılması güç kapı  tipleridir. Bu bakımdan düz ayak girişi olan bir başka giriş kapısının bulunması  önemlidir. Camlı kapıların kenarlarında ve merkezlerinde belirgin işaretler  bulundurulmalıdır.
Bu işaretler özellikle de görme zorluğu çeken konuklar için  önemlidir.

6




1.4.3.2. Resepsiyon Alanları :

Resepsiyon alanlarında engelliler için yapılması gereken düzenlemeler aşağıda  verilmektedir.

Resepsiyon Deski:

Özellikle de büyük otellerin resepsiyon desklerinin yüksek  oluşu engelliler için bir problem teşkil eder. Bu nedenle oturarak check-in/out  işlemlerini yaptırmak isteyen engelliler için resepsiyon desklerinde özel bir alçak  bölüm yapılmalıdır. Bu mümkün değilse resepsiyon memuru deskin arkasından  gerekli evraklarla çıkarak uygun bir yerde bu işlemleri yapabilir.

Aydınlatma:

Resepsiyon alanındaki güçlü bir aydınlatma görme zorluğu çeken konuklar için olduğu kadar, dudak okuyan konuklar için de önemlidir.  Resepsiyon memurlarına karşı taraftan yansıyan ışık dudak okuyan müşteriler  için daha uygundur.

Renklerin Kullanımı:

Renklerin uygun kontrastlarla kullanımı görme zorluğu çeken konuklar için önemlidir. Farklı alanlarda farklı renklerde halılar kullanmak çok yararlı olacaktır. Bazı modern renk dizaynları (Parlak, yansıyan) bu tip  engellilerin görüşünü daha da zorlaştırmaktadır.


Koltuklar:

Resepsiyon alanlarında çeşitli türden oturma imkanlarının  oluşturulması   yararlıdır.

Halılar:

Uzun tüylü halılar tekerlekli sandalye kullanıcıları için özellikle de manevra yaparlarken  problem olabilmektedir. Bu tip halılar  alerjisi  olan hastaları da rahatsız etmektedir.Bunun için anti alerji özelliği olan halılar tercih edilmelidir.

Telefonlar:

Telefonlar özellikle de bazı  engel grupları için büyük probleme  neden  olur.
En azından bir genel telefonun tekerlekli sandalye kullanıcılarının ulaşabileceği yükseklikte olması sağlanmalıdır. Bu telefonların yanında yaşlı veya hareket zorluğu çeken konuklar için oturulabilecek bir sandalye veya uygun bir koltuk bulunabilir.
İşitme cihazı kullanan engelliler tesiste inductive coupler'li (Telefon ahizesine bu tip engelliler için konulan bir cihaz) telefonlar çok yararlı araçlardır. Bu araçlar engellilerin telefonları herhangi bir yardım olmaksızın kullanmalarını sağlar.
Bununla beraber nispeten daha az pahalı olan telefon yükselteçleri de alınabilir.
Bunlar resepsiyonda bulunabilir ve işitme güçlüğü çeken müşteri istediğinde,  odasına götürmek üzere kiralanabilir.
7


Text telefonlar:

İşitme engelliler için yararlı olabilecek bir başka iletişim aracı  da text telefonlardır. Bu araçlar işitme engellilerin başka text telefon kullanıcıları  ile yazılı olarak haberleşmelerini sağlamaktadır.

1.4.3.3. Genel Alanlar :

Engelliler için genel alanlarda yapılması gereken düzenlemeler aşağıda  verilmektedir.
Koridorlar: Koridorlar ve geçiş yerleri iki tekerlekli sandalyenin karşılıklı geçişine uygun olmalıdır. Bu alanlarda engellilere zarar verebilecek süsleme ve dekorlardan kaçınılmalıdır. Örneğin duvara monte edilen yangın söndürücüler, dekoratif saksılar ve heykeller gibi engel olabilecek eşya ve araçlar  bulunmamalıdır. Bu tip engeller görme engelliler veya tekerlekli sandalye kullanıcıları için problem hatta tehlike oluşturabilmektedir. Koridorlarda ve asansörlerin iç kısmında görme engelliler, bedensel engelliler ve yaşlılar için tutunma barları bulunmalıdır.

Asansörler:

Asansörler, bazı engel  grupları  için farklı sorunlar oluşturabilirler. Asansörün boyutları ve kontrol butonlarının yüksekliği engellinin kullanımını zorlaştırmaktadır.
Asansörler iyi aydınlatılmış olmalı aynalarla kaplanmış olmamalıdır. Aynalar görüş zorluğu çeken konuklar için aldatıcı etkiler yapabilir. Kat butonları rahatça görülebilecek şekilde kabartma ya da oyma şekilde yazılmalıdır. Asansörlerde sesli anons sistemleri veya braille kabartma sistemi görme engelliler için bir çok problemin çözümü anlamına gelebilmektedir. Acil durum butonları ve telefonları ise kolayca görülebilir yerlerde ve kontrast renklerde olmalıdır. Tekerlekli sandalye kullananlar için yeterli genişlikte ve görmeyenler için de sesli uyarı olmalıdır.


Merdivenler:

Merdivenler engelliler için tesislerdeki sorunların en başta  gelenidir. Merdiven kenarları kontrast renklerdeki kuşaklarla belirgin hale  getirilmeli, yükseklik ve derinlikleri engellilerin kullanabileceği ölçülerde olmalıdır. İki basamaktan fazla olan merdivenlerde tırabzanlar olmalıdır.

Restoran, Cafe ve  Sosyal Alanlar :

Yeterli sayıda kafeterya, restoran, cafe ve sosyal  alanlar, engelli  insanların kullanımına uygun olanakları sunmalıdır. Kafeterya ve  restoranlardaki masaların bazılarının tekerlekli sandalyeli kullanıcılar için hazırlanması gerekir. Bunun için sabit sandalyeli olmayan, alt boşluğunun  ölçülerinin engelli konuklar için yeterli olduğu masalar kullanılmalıdır. Ayrıca
restoranlarda görme engelliler için büyük ve kalın harflerle yazılı menüler  olmalıdır. Görme engelli alfabesi ile yazılmış menülerin bulunması en ideal olanıdır ancak görme engellilerin bu alfabeyi bilme oranının yüzde 15 olduğu düşünüldüğünde bu çok önemli olmamaktadır.


8



Şekil 3. Tekerlekli sandalyeliye uygun kapı ve koridor genişlikleri(www. accessboard.gov/adaag/html/adaag.htm, Mayıs 2003)
Restoran ve kafeteryalara gelen büyük veya küçük gruplar için değişik şekillerde, erişilebilir oturma yerleri sunulmalı. Örneğin(Davies, 1946); restoran ve kafeteryalarda, sabit masa ve oturma yerlerinin olduğu yerleşimler yapılmalı. Fakat, yeterli olmayan diz boşluğu alanı nedeniyle, tekerlekli sandalye kullanıcıları için bu masalar kullanışlı olmayabilir. Bu nedenle, tekli veya ikili gruplar için, 4 kişilik masa düzenlemeleri yapılabilir. Engelli müşterilere hizmet verecek, taşınabilir sandalyeler hazır bulundurulmalıdır. ADAAG standartlarına göre (Department of Justice, 1994), bu masaların en az %5’i tekerlekli sandalye  kullanıcısının erişebileceği şekilde olmalıdır.

Şekil 4. Restoranlardaki oturma şekillerinden biri (Davies, 1946, p:106)
Şekil 5. Restoranlardaki oturma şekillerinden biri (Davies, 1946, p:107)
Şekil 6. Masa ve sandalyeler arasındaki genişlik (Davies, 1946, p:108; www.access-board.gov/adaag/html/adaag.htm, Mayıs 2003)

Masaların arasındaki geçişler, restoran ve kafeterya girişiyle, oturma mekanıyla, dinlenme salonlarıyla ve self-servis alanlarıyla bağlantılı olmalıdır. Oturma mekanlarına hizmet veren geçişler, en az 91.5cm genişliğinde olmalıdır (Department of Justice, 1994; http://www. Access-board.gov/adaag/html/adaag.htm, mayıs 2003). Bu, birbirine paralel masaların köşeleri arasındaki veya duvar ile masaların kenarları arasındaki ölçüdür. ADAAG, bu açıklığın sabit masalar arasında olması gerektiğini belirtmektedir. Yerleri değiştirilebilen mobilyalar için ise, paralel masalar arasında 183cm açıklık olmalıdır.
Engellibireylerin güvenliği açısından, masaların kenar ve köşeleri de yuvarlatılmalıdır.
Restoran ve kafeteryalarda , yiyecek ve içecek hizmetlerinin verildiği tezgahların ve servis masalarının zeminden yüksekliği 71cm-86.5cm arasında olmalıdır (Department of Justice, 1994). Masa ve tezgahlardaki diz boşluğu alanı  en az 68.5cm yüksekliğinde,en az 48.5cm derinliğinde, genişliği ise en az 76cm  olmalıdır.
Şekil 7. Tekerlekli sandalyeliye uygun masa düzenlemesi (Davies, 1946, p:108; Department of Justice, 1994, p:547) Oturma seviyesindeki barlar da tüm müşteriler için erişilebilir olmalıdır (Davies,1946). Bu düzenlemeyi yapmak için, barmenin bulunduğu zemin seviyesi  düşürülebilir ya da oturma alanı, yükseltilmiş bir platform üzerine yerleştirilebilir.
Şekil 8. Tekerlekli sandalyeliye uygun bar düzenlemesi (Davies, 1946, p: 114) Yemek servis yolu, en az 91.5cm genişliğinde yapılmalıdır(Department of Justice, 1994). Tepsilerin konulduğu tezgahın yerden yüksekliği 86.5cm’den fazla olmamalıdır.
Şekil 9. Yemek servis yolu (www. access-board.gov/adaag/html/adaag.htm,Mayıs 2003)

Eğer, self-servis rafları yapılacaksa, bunların en az %50’si tekerlekli  sandalyenin rahatça uzanabileceği bir mesafede olmalıdır (Department of Justice, 1994).
Şekil 10. Raflara yandan yaklaşım (www.access-board.gov/adaag/html/adaag.htm, Mayıs 2003)
Şekil 11. Bir engel etrafında raflara yandan yaklaşım (www. access-board.gov/adaag/html/adaag.htm, Mayıs 2003)




9


Şekil 12. Raflara önden yaklaşım (www.access-board.gov/adaag/html/adaag.htm, Mayıs 2003)
Şekil 13. Bir engel etrafında raflara önden yaklaşım (www. access-board.gov/adaag/html/adaag.htm, Mayıs 2003) Şekil’de görüldüğü gibi, self-servis tezgahını üzerinde yer alan tabak, çatal, bıçak ile baharatlar, yiyecekler ve içkiler de tekerlekli sandalye kullanıcısının  kolayca erişebileceği bir yüksekliğe yerleştirilmelidir.

Şekil 14. Yemek araç ve gereçlerinin bulunduğu alanlar (www. access-board.gov/adaag/html/adaag.htm, Mayıs 2003)

İşaretlemeler:
Sesli ve görsel duyuru araçları kullanılmalı, engelliler turistlere sunulan hizmet ve olanaklar kolay anlaşılır olmalı sembollerle gösterilmelidir.

Genel Telefonlar:
Tekerlekli sandalye kullananlar için geniş ve alçak pozisyonlu telefon yerleri ile duyma zorluğu olanlar için ses yükseltici cihazı (amplifikatör) olan telefonlar bulunmalıdır.

Genel Tuvaletler:
Genel tuvalet bulunan her yerde giriş-çıkışı kolaylaştırılan tekerlekli sandalyeliler için tasarlanmış engelliler tuvaletleri bulunmalıdır.

Park Alanları:
Engelli insanların araçları için özel park yerleri ayrılmalıdır. Bu alanlar bina giriş-çıkışlarına en yakın şekilde, engelli müşterilerin geliş-gidişlerini kolaylaştırıcı özel tasarlanmış yerler olmalıdır. Bu alanların başka araçlarca kullanılmaması sağlanmalıdır.

Ücretlendirme:
Bazı hizmetlerin sunulması amacıyla işletme tarafından ek masraf yapılması gerekse de engelli  insanlardan ek ücret talep edilmemelidir.

1.4.4. Engelliler Gruplarına Göre Özel Düzenlemeler :

Engelli gruplarına göre yapılması gereken düzenlemeler aşağıda verilmektedir.

1.4.4.1. Bedensel Engelli Konuklar İçin Düzenlemeler :

Tekerlekli sandalye kullananlar için konaklama tesislerinde makul sayıda uygun tasarımlı odalar bulunmalıdır. Bu tür özel odalarda tekerlekli sandalyeliler için uluslar arası standartlara sahip banyo, tuvalet bulunmalı ve yeterli manevra alanına sahip olmalı. Ayrıca;

• Bedensel engelli olup hareket zorluğu çeken konuklar, tekerlekli sandalyeli  konuklara göre, kendileri birkaç adım yürüyebilir ve normal banyoları kullanabilirler.

• Engellilerin refakatçileri için ya da engelliçocuklar için birbirine geçişli  odalar olmalıdır.



10



Odaların Yerleri:
Hareket sınırlılığı olan konuklar için zemin katta bulunan odalar en ideal yerlerdir. Bu imkansızsa engelliler için hazırlanan odalar asansörlere ve merkezi hizmetlere en yakın yerlerde olmalıdır.

Kapılar:
Kapı genişlikleri tekerlekli sandalye kullanıcılarının manevra yapabilecekleri ölçülerde olmalıdır. Bu ölçü minumum 75 cm olmalı. Ancak, elektrikli tekerlekli sandalyeler için daha geniş kapılara ihtiyaç vardır. Kapı genişliği odanın içinde bulunan banyoların kapılarında da önemlidir. Bir çok örnekte, odaya girebilen bir tekerlekli sandalye kullanıcısının odanın banyosuna giremediği saptanmıştır. Bu konudaki teknik ölçüler aşağıda bulacağınız teknik bölümde verilmiştir. Kapı kollarında manivela tipindekiler tercih edilmelidir.

Oda İçi Aplikasyonlar:
Elektrik anahtarları ve kumanda düğmeleri tekerlekli sandalyeden kolayca ulaşılabilecek yükseklikte olmalı, perdelerin kolayca  açılıp kapanması için de perde kolları olmalıdır.

Mobilya:
Giyim kuşam ve makyaj masasının altındaki boşluk tekerlekli  sandalyeli bir kullanıcıya uygun olmalı ve gardırop rayları ve askılıkları tekerlekli sandalye kullanıcısının erişebileceği yüksekliğe alınmalıdır. Yatak kenarlarında ideal olarak en az 80 cm. boşluk olmalıdır.  Dolaplar, raflar, bölmeler ve çekmeceler gibi sabit veya gömme dolaplar, erişilebilir bir alan üzerinde yer almalıdır. Engelli bireyin dolaplara önden veya yandan yaklaşabilmesi için, dolapların önündeki temiz alan en az 76cm×122cm olmalıdır (Department of Justice, 1994; www.access-board.gov/adaag/html/adaag.htm, Mayıs 2003). Elbise dolabına yandan yaklaşıldığında, askıların ve rafların yerden yüksekliği maksimum 137cm yapılmalıdır.
Şekil 15. Tekerlekli sandalyenin erişebileceği dolap yüksekliği (Davies, 1946, p:81)
Şekil 16. Dolabın önden görünüşü (Davies, 1946, p:80)

Eğer dolapların kapısı, engellibireyin dolaba tamamen yaklaşabilmesine izin vermiyorsa ve askı veya raflar ile tekerlekli sandalye arasındaki mesafe 25.5cm’i aşıyorsa, yükseklik maksimum 122cm olmalıdır.
Şekil 17. Raf ve bölme yükseklikleri  (Department of Justice, 1994, p:541)

1.4.4.2. Görme Engelli Konuklar İçin Düzenlemeler :

Görme engelliler için yapılması gereken düzenlemeler aşağıda verilmektedir.

Basamaklar:
Bütün basamakların üstlerinde renk kontrastı olan fosforlu şeritler ya da kolayca ayırt edilebilen burunluklar olmalıdır. Burunluklar basamağın tüm enini kapsamalı dikey ve yatay basamak yüzeylerine doğru en az 50 mm olmalıdır.



11




Trabzanlar:
İki basamaktan fazla basamaklar için trabzan olmalıdır. Trabzan  basamaklardan yaklaşık 1 m yüksekte ve iki tarafta da olmalıdır. Trabzanlar, basamaklar bittikten sonra alan izin verdiği takdirde 300 mm daha devam etmelidir.
Trabzanın rengi arka cepheyle kontrast oluşturmalıdır.

Paspas:
Basamakların üzerinde hissedilebilir türden bir döşeme olmalıdır.
İnşaat yasalarına göre bu döşemeler basamakların eninde olmalı ve basamakların 800 mm önünden ve arkasından başlamalıdır.

Giriş kapıları:
Giriş kapılarının eni en az 800 mm genişliğinde olmalı. Eşik yüzeye gömülü olmalıdır, yükselen eşik mutlaka gerekiyorsa bunun yüksekliği 15 mm'den fazla olmamalıdır. Kapının kendisi dışardan kolayca görülebilecek bir renkte olmalıdır.
Kapı açma aksesuarı olarak kapı kolu tokmağa tercih edilmelidir. Otel odalarının kapıları üzerinde dokunarak hissedilebilen ve göz seviyesinde kapı numaraları  olmalıdır.

Asansörler:
Görmeyi daha kolay hale getirecek renk kontrastlarını  kullanmalıdır. Asansör butonlarını kabartma karakterle belirginleştirmeli ya da sesli anonslar konmalıdır. Asansör girişlerinde renk kontrastı olan halı şeritler  konmalıdır.

Yatak odaları:
Odadaki otel bilgileri içeren dokümanlar büyük ve kalın  puntolarla yazılmalıdır. Bunun için fotokopi makinelerinin büyütme fonksiyonundan faydalanılabilir. Renk kontrastının iyi kullanılması görüş zorluğu  çeken konukların işini kolaylaştıracaktır. Örneğin kapının genel rengi ile kapı  kolu kontrast renklerde olmalıdır.

• Yatak odaları iyi ve ekstra bir aydınlatmaya sahip olmalıdır ve okuma için daha parlak bir ışık bulundurulmalıdır.

• Mobilyaların renkleri halı ile kolayca görünecek şekilde kontrast renklerde olmalıdır.

• Sabitlenmiş mobilyalar hareketli mobilyalardan daha iyidir.

• "Yangın'da Yapılacaklar" broşürü büyük harfle yazılmalı veya görme engelli alfabesi ile olmalıdır.

• Acil durumlarda kapılar üzerinde kapı kilitleri otomatik olarak açılmalıdır.

• Telefonların numaratörleri büyük karakterli olmalıdır.

• Bazı elektrik prizleri bel seviyesinde olmalıdır.

• Acil durum çağrı butonları telefon yoksa yatağın kenarında olmalıdır.



12


• Eğer oda servisi varsa, enformasyon dosyası büyük harfli karakterlerle hazırlanmalı, ya da görme engelli alfabesi ile hazırlanmalıdır.

• Oda genel planını veya dekoru görme engellilerin ya da görme zorluğu çekenlerin ihtiyaçlarına göre düzenlenmelidir.

• Bu odalarda görme ve işitme engellilere yönelik uyarı ve alarm sistemleri bulunmalı gerekli yerlere braille kabartma numaraları yerleştirilmeli ve görmeyenler için zarar verebilecek unsurları engelleyici önlemler  alınmalıdır.

Banyolar:
Görme engelliler ve görme zorluğu çeken konuklar için odadaki renk kontrastlarının iyi ayarlanması bu tip engelliler için hazırlanacak özel adapte edilmiş odalarda önemlidir. Odanın gerekli yerlerine konmuş tutamaklar  konuğun odayı kullanımını kolaylaştıracaktır.

• Musluklarda renk kontrastı, tuvalet ve küvette renkli trabzanlar olmalıdır.

• Duş kapısında renkli kapı kolu ya da tutamak olmalıdır.

• Zemin döşemesi kaymaz olmalıdır.

• Renkli yada farklı dizaynlarda (örneğin ayak havlularında ayak kabartmalı olanlar tercih edilmelidir) havlular konmalıdır.

• Buglet malzemeleri engellilere yönelik ambalajlanmalıdır.

• Banyo parlamayan döşeme ve yansıtmayan badanalarla boyanmış  olmalıdır.

Yemek odası :
• Masaüstü eşyalarında renk kontrastı kullanılması görmeyi  kolaylaştıracaktır.

• Renkli bardaklar: İki tarafından sapı olan fincanlar tercih edilmelidir.

• Masaüstü düzeni saat düzenine göre yapılmalıdır. (Örneğin, etler saat 12'de, patates 3'de, sebzeler 6'da gibi.)

Yemek düzeni
• Personel, yemekleri kontrol ederek yemenin güç olduğu yemekleri (balık ve kemikli etler vb) servisini yapmamalıdır.

• Mönü kartları hem görme engellialfabesi hem de büyük karakterle yazılı olmalıdır.

• Peçeteler, masa örtüleri sandalyeler ve genel zemin renkleri arasında kontrast olmalıdır.

• Aydınlatma güçlü ve homojen olmalıdır.




13


Yazılı dokümanlar:
Bütün yazılı dokümanlar tercihen Helvetica karakterde siyah 14 punto olarak, sarı kağıda %70 kontrast yapacak şekilde  hazırlanmalıdır.

Personel yardımı:
Tesisde personelden birisi daima merdivenler ve bina planı hakkında bilgi verip mönü okuyabilecek ve bu tip yardımları yapabilecek  durumda olmalıdır.

Güvenlik:
Güvenlik direktiflerini içeren bilgileri içeren broşürler büyük harflerle, görme engelli alfabesi ile ve kasette olmalıdır.

1.4.4.3. İşitme Engelli Konuklar İçin Düzenlemeler

Görme ve işitme engellilerin özel ihtiyaçları tekerlekli sandalyelilere göre çok daha azdır. Bu tip engelliler için en önemli konu acil durumlarda kendileri için  alınan özel önlemlerin varlığıdır. Bu önlemler tesise gelişlerde ayrıntılı olarak  kendilerine açıklanmalıdır.
Teletex'i olan bir TV, işitme engelli ve işitme güçlüğü çeken konukların altyazılı  programları izlemesini sağlamaktadır. TV'lere bağlanacak bir kulaklık bağlantısı işitme güçlüğü çeken konukların televizyondan istifade etmesini sağlayacaktır.
Böylece yüksek sesle TV izlemek durumunda olan bu konuklar diğer konukları  rahatsız etmemiş olacaklardır.
Yangın alarm sisteminde işitme engelli veya işitme zorluğu çeken konuklar için titreşimli veya yanıp sönen ışıklı sistemler kullanılabilir. En azından acil  durumlarda konuğun yardım çağrısı yapabileceği bir rehber kart kapı koluna  asılı olarak bırakılabilir. Gece personeli engelli konukların hangi odalarda  kaldıklarını bilmelidir.
Resepsiyon alanlarında ve konuk odalarında yazılı materyaller yanında  resepsiyonda sabit ya da kiralanabilir induction loop sistemi bulunmalıdır.

Yatak Odaları
• Odalarda ekstra güçlü sesli alarm zili ya da görsel veya titreşimli alarm  cihazları olmalıdır.

• Odalarda duman dedektörlerine bağlı olarak çalışan görsel ya da titreşimli uyarı cihazları bulunmalıdır.

• İşitme engelli konuk odalarının, acil durumlarda çağrı ve uyarı için  kendilerine kolaylıkla ulaşılabilecek yakınlıkta olması gerekir.

Telefon:
 Mümkünse oda telefonlarına monte edilmiş coupler ya da yükselteç bulunmalıdır. Zil sistemleri görsel ya da titreşimli olmalıdır. Harici aramalarda kullanılabilecek ve oda servisi olan işletmelerde personelle irtibatı  sağlayabilecek text telefon sistemi olmalıdır.

Kapı kontrolü:
Konuk odalarında ekstra güçlü sesli kapı zili/görsel/titreşimli uyarı sistemleri bulunmalıdır.



14


TV'ler:
Misafir odalarında veya lobilerde teletext ve/veya televizyon seyretmek için mobil dinleme cihazı bulunmalıdır.

Uyandırma servisi:
Görsel ya da titreşimli alarm saati bulunmalıdır.

Personel yardımı:
İşitme engelli veya işitme güçlüğü çeken kişilerle daima yüz  yüze ve normal bir ton ve hızda konuşmalıdır. Ağız hareketleri abartılmamalıdır.
En önemlisi konuşurken bağırmamalıdır. Harici sesler işitme cihazı kullananlar için dinleme güçlükleri çıkarır. Bu nedenle etraftaki sesleri minimuma indirecek yollar denenmelidir. Arkadan bir ışık kaynağı varken konuşulmamalıdır. Bu  görüntüyü karşıdan bir siluet haline getirir ve dudak okuyan engelliler konuşulanı anlayamaz. İşitme engellilerle konuşurken bir kağıt kalem  bulundurmalı ve iletişim güçleştiği durumlarda bu araçlar kullanılmalıdır.

1.4.5. Çalışan Personelin Engellilere Yönelik Hazırlanması

Turizmişletmelerinde ve turizmle ilgili hizmetlerde görev yapan personel, engelli müşterilerin özellikle de tekerlekli sandalyeli, görme ve işitme engelli kişilerin ihtiyaçlarını, sorunlarını anlayacak ve onlara yardımcı olabilecek şekilde  hazırlanmalıdır.

• Personel, bu müşterilerine yönelik hizmetlerin uygulanması ve kontrolüne ilişkin yeterli eğitimi almalıdır.

• Personel, sunulan hizmet ve olanaklarla ilgili engelliler müşterilerine bilgi  aktaracak ve zorlukla karşılaşabilecekleri konularda gerekli yardımı  sağlayacak şekilde eğitilmelidir.

• Güvenlik görevlileri veya güvenlikten sorumlu personelde acil durumlarda kullanılmak üzere, engelliler müşterilere ait odaların ya da bölümlerin listesi  bulunmalıdır.

• Önbüro ve gece personelinin engellimüşterinin varlığından haberdar  edilmesi gereklidir.

1.4.6. Müzeler ve Diğer Turistik Alanların Düzenlenmesi

• Müzeler, tarihî, kültürel ve dinî turistik yerlerdir. Bu yerler, tekerlekli sandalye girişi için en az bir uygun giriş yerine sahip olmalıdır.

• Ziyaret sırasında gerektiğinde kullanılmak üzere yeterli sayıda tekerlekli sandalye bulunmalıdır.

• Binaların her katına erişimin sağlandığı ve tekerlekli sandalyelerin  kolaylıkla girip çıkacağı genişlikte asansör bulunmalıdır.

• Bu yerlerde, engelliler için tuvalet ve lavabo bulunmalıdır.



15



• Görme engelliler için büyük puntoyla hazırlanmış tanıtım kitapçıkları  olmalıdır.

• Görme engelliler ziyaretçilerin rehber köpekleri ile beraber ziyaret etmelerine olanak tanınmalıdır.

• Müzelerin çeşitli galeri hakkında bilgi veren ses kasetleri veya benzeri rehberlik hizmeti bulunmalıdır.

• Mümkünse gerektiğinde sunulabilecek dokunulabilir örnekler bulunmalıdır.

• Sağır ve duyma zorluğu olan ziyaretçilere, taşınabilir dinleme cihazları verilmelidir.

• Müzede işaret dili bilen rehber bulunmalıdır.

1.4.7. Şehir Turlarının Engellilere Göre Düzenlemesi

Şehir turlarında da engelliler gruplarına göre dikkat edilecek noktalar şöyle sıralanabilir;

• Tur otobüslerinde fiziksel engelliler için uygun yerler ile görsel ve işitsel bilgi sağlayacak araçlar olmalıdır.

• İşitme engelliler için mümkünse işaret dilinde rehberler temin edilebilmeli veya basılı tanıtıcı malzeme kullanılmalıdır.

1.4.8. Konferans Salonlarının Düzenlenmesi

Önceden söz edilen binalara yönelik düzenlemelere (uygun giriş-çıkışlar, telefonlar, tuvaletler, asansörler, park yerleri, işaretler gibi) ilaveten konferans mekanlarında tekerlekli sandalyeliler için yeterli sayıda oturma yerleri ve duyma  zorluğu olanlar için özel teçhizat bulundurulmalıdır.

1.5. Turistik Tesislerin Engellilere Adaptasyonunda Teknik Esaslar

Aşağıda listelenen teknik esaslar, bir çok ülkenin ve Avrupa Engellilere Uyumlu İnşaat Prospektüsü'nün turistik tesisler için hazırlanmış kriterlerinden  derlenerek hazırlanmış bulunmaktadır.

Otoparklar :
Otoparklarda engelliler için ayrılmış yerleri gösteren işaretler otoparkın girişinde ve park yerinin olduğu yerde kolayca görülebilecek şekilde olmalıdır.

Park Yerleri :
İyice görünür hale getirilmiş ve devamlı olarak engellilerin kullanımına hazır tutulan 20'den az park yeri olan otoparklarda en az 2 veya her 20 otoluk park yerine karşılık en az bir park yeri bulunmalıdır.

• Bu park yerlerinin girişe uzaklığı en çok 50 m olmalıdır.

16


Park yüzeyi
• Eğim en çok 1/50 tercih edilmelidir. Düzgün sağlam, dayanıklı ve kaymaya dirençli olmalıdır.

• Ayağa kalkabilen ve yürüyebilen engellikullanıcıların park yeri 3000 mm (en az 2800 mm) olmalıdır.

• Tekerlekli sandalye kullanıcılarının tekli otoparkı: 3600 mm genişliğinde  olmalıdır.

• Yan yana iki tekerlekli sandalye kullanıcısı park yeri: Genişlik 2400 + 1200mm (900 mm en az) olmalıdır.

Düşük Eşikler
• Düşük eşikler görüş zorluğu çeken konuklar için kontrast renklerle rahatça görülebilir kılınmalıdır.

• Eğim en çok % 8 olmalıdır (1/12).

• Engelsiz bir yüzeyle en az 1200 mm genişliğinde bir eğim olmalıdır.

• 1800-2000 mm genişlik tercih edilmelidir.

• Minimum 1200 mm genişliğinde olmalı ve her 15 m'de bir 1800 mm  genişlik ve 2000 mm uzunluğunda geçiş yerleri olmalı.

• Yol üzerinde engeller varsa 1000 mm genişlik olmalıdır.

• Kenarlarda emniyet için 100 mm yüksekliğinde eşikler olmalıdır.
  Yürüyüş güzergahı yüzeyi

• Yüzey düzgün, dayanıklı, kaymaz, parlamayan ve çevreyle kontrast  renklerde, tercihen eğimsiz, eğer eğim olacaksa da 1/20'den az olmalı ya  da rampalandırılmalıdır.

• Güzergah üzerindeki 2100 mm'den daha aşağıya sarkan ya da uzanan  engellere ilişkin uyarılar bulunmalı ve ağaç dalları yerden 3000 mm yükseklikte olmalıdır.

• İzole edilmiş objeler renk kontrastı sağlayan bantlarla görülür kılınmalıdır.

• Güzergahın yanlarındaki çitler veya tahta paravanlar 90 derece açı yapacak şekilde yerleştirilmelidir.

• Güzergahtaki yokuşlar en fazla 1/50 eğiminde olmalıdır.

• En fazla her 60 m'de bir dinlenme yerleri olmalıdır. Oturma donanımları

• Tercihen kolluklu ve arka destekli koltukların yüksekliği 450 mm olmalıdır.



17



• Koltukların yanında tekerlekli sandalye için en az 750mm alan  bulunmalıdır.

Masalar, deskler tezgahlar ve çalışma yüzeyleri

• Bu donanımların yüzeylerinin yüksekliği 800 mm olmalıdır.

• Diz için gerekli boşluğun yüksekliği 700 mm, genişliği 600 mm ve derinliği de 450 mm olmalıdır.

• Tekerlekli sandalye kullanıcılarının bu tip donanımlar üzerinde kullanabileceği alanın uzunluğu en fazla 600 mm olmalıdır.

• Konsollar 250 mm derinliğinde ve 20 derece eğimli olmalıdır.

Rampalar
• Basamak bulunan veya eğimin 1/20'den fazla olduğu yerlerde bulunmalıdır.

• Rampa'nın eğimi mümkün olduğu kadar az olmalıdır.

• Eğim en fazla 1/15 olmalı her 5 m'de bir 1500 mm uzunluğunda eğimsiz dinlenme alanı olmalıdır.

• Yön değişiklikleri sadece iskelelerde olmalıdır.

• Kenarlarında 100 mm yüksekliğinde eşikler bulunmalıdır.

• Yüzey güzergah özellikleri ile aynı olmalıdır. Merdivenler ve basamakları

• Rampa uzunluğu 2000 mm'yi geçtiği durumlarda alternatif merdivenli geçiş olmalıdır.

Basamak ölçüleri
• Harici basamaklar: En fazla 150 mm yükseklik ve 280 mm derinlik olmalıdır.

• Dinlenme alanları arasındaki yükseklik maksimum 1200 mm olmalıdır.Dahili merdivenler

• Basamaklarda en çok 170 mm yükseklik ve en az 250 mm derinlik  olmalıdır.

• Dinlenme alanları arasındaki yükseklik maksimum 1800 mm olmalıdır.

Merdiven sahanlıkları :
• 1200 mm uzunluk, eğimsiz, engelsiz bir alan olmalıdır (kapılar bu alanlara açılmamalıdır).

• Uzun rampalarda 1500 mm uzunluğunda ara sahanlıklar (Eğimsiz alanlar)  olmalıdır.
Yüzeylerdeki desenler ve belirginleştirici işaretler  Her merdivenin ya da rampanın başlangıcında 400 mm geriden başlayan ve  800 mm eninde yüzey değişikliği olmalıdır.


18



Kat işaretleri :
200 mm'lik harflerle, 2 mm 'lik kabartma ve 140 mm yükseklikte olmalıdır.

Görme zorluğu çeken insanlar için açık alanlardaki bütün yüksekliklerde trabzan  olmalı. İyi ve homojen bir aydınlatma, merdiven kenarlarında kontrast renkler (basamağın  üzerinde 50mm, yükselen kısmında 25 mm genişliğinde). En alt ve  en üst basamaklar farklı ve kontrast renklerde olmalı.

Tırabzanlar :
• 40mm-50mm çapında malzemeden olmalı duvarla tutamak kısmının arasında en az 45 mm olmalı.

• Basamak ve rampalarda 900 mm yüksekte olmalıdır.

• Sahanlıklarda 1000 mm yüksekte olmalıdır.

Merdiven ve rampaların trabzan başlangıçlarında belirgin fiziki değişiklikler.

• Trabzanlar, merdiven ve basamakların bitiminde 300 mm daha yere paralel olarak devam etmeli.

• Trabzanların uçları kapalı ya da bitimi işaret eden fiziki şekillerde olmalı.

Koruma çitleri :
Tehlikeli alanların kenarlarına konan çitler ve trabzanların yüksekliği 1400 mm olmalı.

Asansörler :
• Asansör önü boşluğu; 1500 mm x 1500 mm ölçülerinde temiz bir alan  olmalıdır.

• İç boyutlar; minimum 1400 mm uzunlukta ve 1100 mm genişlikte  olmalıdır.

• Kapı genişliği; 80 mm genişliğinde açılabilmelidir.

• Kapanma gecikmesi; minimum 5 saniye olmalıdır.

• Kontrol paneli; yükseklik 900 ile 1400 mm arasında, duvarla renk kontrastı  olmalıdır.

• Kontrol butonları; yukarı butonu aşağı butonunun üzerinde olmalıdır.
Numaralar ve yazılar büyük puntolarla kabartma ya da oyuk yazılmalı ve panelle kontrast renkte olmalı.

• Giriş ile çevresi ve iç duvarlarla zemin arasında renk kontrastı  olmalı.

• Asansörün önündeki alanda hissedilebilir zemin tipi kullanılmalı, zemin  kaplaması duvarlarla sıfır olarak bitmeli.



19



• Tırabzan 40 mm ile 50 mm çapında olmalı, yan ve arka duvardaki
yüksekliği 900 mm olmalıdır.

• Ayna arka duvar üzerinde 900 mm ile 1500 mm yükseklikte olmalıdır.

• Kat gösteren işaretler; 200 mm'lik karakterlerle, en az 2mm kabartma ve 1400 mm yükseklikte olmalıdır.

• İki kattan fazla kata hizmet veren asansörlerde kat numaralarının, kapı açılışlarının, acil durum çağrılarının, sesli anonsu yapılmalıdır.

• Bütün acil durum telefonları için induction coupler donanımı (işitmeci hazlıların telefonu  kullanımını sağlayan telefona takılan bir cihaz).

• Asansörün kapılarının açılacağını ya da arızaları duyuran görsel ve işitsel göstergeler ile asansördekilerin nasıl alarm çağrısı yapacağını bildiren  görsel ve işitsel uyarılar bulunmalıdır.

Kapılar :
• Tüm tek kanat, çift kanat ya da otomatik kapılarda temiz açılma alanı  olmalıdır.

• Harici kapı: Genişlik 800 mm

• Dahili kapı: Genişlik 750 mm

• Geçitler: Minimum 900 mm genişlik,

• Kapı önleri: 1200 mm genişlik ve kapının açılışı için alan,

• Kapı kenarlarının iki yanında en az 300 mm genişlikte boşluk olmalıdır.

• Eşikler: Tercihen düz ayak, en çok 13 mm yükseklik

• Kapı kanatları: Rahat açılıp, yavaş kapanmalı,

• Ayakla açma plaketi: 400 mm yüksekte olmalıdır.

• Kapı kolu: 1000 mm yükseklikte tercihen levye ya da itme-çekme hareketli  barlar, 1000 mm ile 1400 mm arasında yükseklikte dikey tutmak.

• Görünme panelleri: 900 mm ile 1500 mm arasında yükseklik, kapı  çerçevesi ile çevre renkleri arasında kapı ile kapı aksesuarları arasında  kontrast renkler, cam paneller üzerinde 1400 mm yükseklikte belirgin  işaretler.




20




Zemin ve duvarlar :
• Kaymayan, iyi tespit edilmiş, düşük sürtünmeli, yansıtmayan zemin  olmalıdır.

• Kapı paspasları iyi tespit edilmiş ve zeminle aynı hizada olacak şekilde gömülü olmalıdır.

• Zemin ve duvarlar arasında renk kontrastı olmalıdır.

• Hissetmeyle yönlendirebilecek türden farklı zemin kaplamaları olmalıdır.

Dağılım alanları :
• Koridorlar: Minimum 1200 mm (1600 mm tercih edilir), arada bir olası daralmalar 800 mm olmalıdır.

• Geçitler: en az 1300 mm olmalıdır.

• Lobiler: 1200 mm uzunluğunda ve kapı kanatları için ekstra alan olmalıdır.

• Parlama ve yansımaların olmadığı homojen bir aydınlatma olmalıdır.

Telefonlar :
• Tekerlekli sandalye kullanıcılarının kullanımı için gerekli alan 1200 mm genişliğinde olmalıdır.

• Maksimum yükseklikler: Numaratör 1400 mm, jeton ve kart slotları 1200 mm olmalıdır.

• 450 mm yüksekliğinde, katlanabilir bir tabure ya da 650-800 mm yüksekliğinde oturak olmalıdır.

• Bir raf bütün kullanıcılar için yararlı olabilir.

• Telefon kabini etraftaki duvarlarla kontrast renkte olmalıdır.

• Homojen ve iyi bir aydınlatma sağlanmalı ve telefon kabininin dışına dokunmayla hissedilebilir telefon sembolü konmalıdır.

• Telefonlarda işitme cihazı kullananlar için induction couple cihazı olmalıdır.

İletişim olanakları :
• Enformasyon işaretleri: Rahatça görülebilen, okunaklı ve öz olmalıdır (En fazla 50 kelime, tercihen 30).

• Yönlendirme levhaları: Tutarlı ve eksiksiz, en iyi okuma yüksekliği 900-1400 mm, çevre ve içerikteki yazılarla renk kontrastı, karakterlerin okunabilir formatı (Helvetica, Upper ve Lower Case tercih edilebilir) ve  ölçüler okuma mesafesine göre ayarlanmalıdır (1500 mm okuma  mesafesinde 50 mm, 3000 mm okuma mesafesinde 100-170 mm).


21




• Dokunarak hissedilen işaretler: Standart alfabe ve rakamlar olmalı, karakterler 16-50 mm uzunluğunda, en az 0,8 mm kabartma halinde olmalıdır.

• Yol işaretleri: Kabartma karakterler ya da rakamlar yerden 1000 mm yukarıda olmalıdır. Yol ve duvar yüzeylerinde bölgeye ait ip uçları veren dokunarak hissedilebilen değişiklikler olmalıdır.

• Büyük harfli rehber kitaplar ve haritalar: Helvetica fontu kullanılarak 14 punto yazılmalıdır, sarı kağıt üzerinde siyah karakterler ve yüzde 70 kontrast olmalıdır.

• Banda kaydedilmiş broşürler, dokunarak hissedilebilir haritalar, görme engelli alfabesi formunda broşürler hazırlanmalıdır.

• Danışma ve informasyon edinme noktalarında Induction bağlantıları ya da infra-red sistemler olmalıdır.

• Görsel ve işitsel anonslar ve alarm sistemleri kullanılmalıdır. Çeşitli Araçlar Kullanan Hareket EngelliKişiler İçin Alan Gereksinimleri

• Bağımsız tekerlekli sandalye kullanıcıları için: 900 mm en x 1140 mm boy,

• Yardımcısı olan tekerlekli sandalye kullanıcıları için: 640 mm en x 1750 boy,

• Koltuk değneği kullanan kişiler için: 900 mm en,

• Baston kullanıcıları için: 900 mm en,

• Rehber köpeği olan yetişkin: 1100 mm eninde ve 1500 mm boyunda, alanlara gereksinim vardır.

Tuvaletler :
Tekerlekli sandalye kullanıcılara yönelik tuvaletler çoğu zaman bir engellinin ihtiyaçlarını bilmeyen kişilerce oldukça kötü dizayn edilebilmektedir.
Tuvaletlerde yükseklikler ve trabzanların varlığı çok önemlidir. Bir uniseks tuvaletteki ideal düzenleme o tuvaletin bir tekerlekli sandalye kullanıcısı tarafından bağımsız ya da karşı cinsten birinin yardımı ile kullanılabilmesi  anlamına gelir. Çünkü, engellilere yönelik tuvaletin sadece erkek ya da  kadınlara mahsus tuvaletlerde bulunması buralara olmayan birinin girmesi anlamına gelecektir. Bu bakımdan ayrı bir uniseks tuvalet donanımı, örneğin  engellibir babanın tuvalette kızının ya da eşinin yardımını alabilmesini kolaylaştıracaktır.
Tutma trabzanları ayağa kalkma güçlüğü çeken yaşlılardan tekerlekli sandalye kullanıcılarına kadar bir çok türden sağlık sorunu yaşayan insan için yardımcı olacaktır.

Tuvaletin transfer tarafında dikey vaziyette monte edilmiş bir trabzan  hareket güçlüğü çeken kişilere yardımcı olacaktır.



22



Tekerlekli sandalye kullanıcılarının tuvalete transferlerinde tercih ettikleri yön değişik olabilir. En az iki tuvaletli bir ünite yapılıyorsa o zaman transfer aksesuarlarının ve boşluklarının iki tuvalette de farklı taraflarda (biri solda, diğeri sağda) olmasına dikkat edilmelidir. 2000 mm x 2500 mm'lik bir tuvalet kabini her iki taraftan da transferlerden
yardım edilebilmesine olanak tanır. Ancak, bu ölçülerde bir çift taraflı transfer alanı bulunan tuvalet, tekerlekli sandalyeye döndükten sonra el yıkama faaliyeti
için yeterli olmayacaktır.
Şekil 18. Klozete yandan yaklaşım (Davies, 1946, p:92; Department of Justice, 1994, p:572)
Klozete geçişlerde engelli bireye hareketlerinde destek eleman olarak da yatay  ve düşey olarak monte edilmiş tutunma barları yer almalıdır.
Şekil 19. Klozete diyagonel yaklaşım (Davies, 1946, p:92; Department of Justice, 1994, p:572)
Banyolarda yer alan lavabolar ve aynalar, engellimüşterinin ellerini yıkama, traş olma, makyaj yapma gibi aktivitelerini gerçekleştirmesine imkan verecek şekilde düzenlenmelidir. Lavabonun yerden yüksekliği maksimum 86cm, diz boşluğu alanı ise minimum 76cm genişliğinde olmalıdır.
Şekil 20. Tekerlekli sandalyelinin kullanımına uygun lavabo (Davies, 1946, p:93)
ADAAG standartlarına göre, aynaların yerden yüksekliği maksimum 101.5cm olmalıdır. Lavabo altındaki keskin ve sivri kısımlar koruyucu bir panelle kapatılmalıdır (Davies, 1946; Department of Justice, 1994). Böylece, engelli bireyin yaralanması da engellenmiş olacaktır.
Duş ve küvet tasarımları ise, engelli müşterilerin ayakta veya oturur pozisyonda duş alabilmesine imkan vermelidir. Engelli bireye hareketlerinde ve duş veya küvete geçişlerinde yardımcı olacak tutunma bantları yer almalıdır.
Ayrıca, Şekil 4.7 ve Şekil 4.8’de görüldüğü gibi engelli bireyin rahatlığı ve konforu açısından, duş ve küvetlere oturma elemanları da yerleştirilebilir.
Şekil 21. Oturma elemanının bulunduğu duş düzenlemeleri (www. access-board.gov/adaag/html/adaag.htm, Mayıs 2003)
Şekil 22. Oturma elemanının bulunduğu küvet düzenlemesi (Davies, 1946, p:95)
Engellilere uygun tuvaletler temiz tutulmalı ve temizlik maddelerinin deposu olarak kullanılmamalıdır.

Kamping türü alanlarda da uygun tuvalet ve banyolar ile alarm sistemleri  kurulmalıdır.
Standart uniseks tuvalet bilgileri
Tuvaletlerin ölçüleri aşağıdaki gibi olmalıdır;

• İç boyutlar: Minimum 1500 x 2000 mmm

• Klozet: 450 mm yükseklik, 400-500 mm kenardan merkeze uzaklık

• Tekerlekli sandalye transfer boşluğu: Klozetin önünden duvara 750 mm ve
tuvaletin açık tarafında en az 750 mm eninde alan.

• Lavabo: Klozetten kullanılabilecek şekilde klozetin hemen yanında, köşeden 1000 mm uzakta, 750 mm yüksekte, elektrikli kurutucu lavabonun üzerinde olmalı ve musluk tek hareketle açılıp kapanan türden olmalıdır.

23



• Dikey tutamaklar: Yerden 800 mm ile 1400 mm arasında yükselmelidir.

a) Yan duvarın köşesinden 1000 mm uzakta olmalı ve lavabonun üzerinde
olmalıdır.

b) Klozetin merkez noktasından 500 mm uzakta ve tuvaletin transfer alanı
tarafında olmalıdır.

• Yatay trabzanlar: 700-750 mm yükseklikte,

c) Boy 600 mm, yan duvarın köşesinden 350 mm sonra başlamalıdır.

d) Boy 400 mm, klozetin arkasında ve merkezinde 250 mm öne doğru çıkık olmalıdır.

• Menteşeli dikey trabzan: 700-750 mm yükseklikte,

e) 750 mm uzunlukta, tuvaletin ekseninden 350 mm uzakta ve açık tarafta olmalıdır.

• Kapı dışarıya açılmalı 1000 mm genişliğinde, kapı kolu ve kilit 1000 mm yükseklikte olmalıdır.

• Sifon kolu şifon deposunun açık tarafında ve tekerlekli sandalyeden ulaşılabilecek bir yerde olmalıdır.

• Alarm kolu klozetin hemen yanında, zeminden 400 mm' ye kadar uzanan şekilde olmalıdır.

• Tuvalet kağıdı tutucusu klozetten kolayca ulaşılabilecek mesafede olmalıdır.

• Ayna aşağıdaki kenarı, zeminden maksimum 900 mm yukarıda olmalıdır.

• Zemin döşemesi kaymaz olmalı, duvarlarda renk kontrastı olmalıdır.

• Aksesuarlar ile çevresi renk kontrastı olmalıdır.

1.6. Avrupa Ülkelerinde Engelli Turizmine Yönelik Örnek Uygulamalar :

Avrupa ülkeleri son yıllarda engellilere tatil ve turizm olanaklarının açılması konusunda iyi gelişmeler kaydetmişlerdir. Aşağıda bu ülkelerdeki bazı başarılı uygulamaların örnekleri verilmiştir (TURSAB raporu);

Belçika: Belçika'nın Flemish bölgesindeki turist otoriteleri birkaç yıldan beri Mobility International'e üye engelli örgütlerden biri olan Mobility International Flanders ile iş birliği yapmaktadır. Bu işbirliği, geleneksel turist ofisi broşürlerine engellisembollerini koymadan önce tesis ve işletmelerin kontrolünü  içermektedir.



24


Danimarka: Kopenhag'ın kuzeyindeki Zealand sahilinde bulunan ve 1958 yılında inşa edilmiş Louisiana Güzel Sanatlar Müzesi eski bir binayı engellilere açmanın güzel bir örneğini oluşturmaktadır. Bina, yükselen zeminlerde rampalara, tekerlekli sandalye kullanıcılarının kullanabileceği asansörlere sahiptir. Üstelik bunları yaparken binanın genel görünüşüne zarar verilmemiştir.

Almanya: Almanya Demiryolları engellilere açılmada büyük gelişmeler kaydetmiştir. Bütün büyük garlarda ve bir çok küçük kentin istasyonunda  asansörlü platformlar oluşturulmuştur. Otomobil kullanabilen engelliler için çok ucuza oto temin edebilecekleri bir oto havuzunun oluşumunu sağlayan kurumlar oluşturulmuştur. Bir veri tabanına
dayanan sistemde belli tarihlerde otomobille tatile çıkmak isteyen engelliler tatilleri için otoları paylaşabilmektedir.

Yunanistan: Özellikle Girit ve Rodos'da engellilere açık otel ve pansiyonların oluşturulması tren istasyonlarında engellilere uygun rampalar ve tuvaletler olması yapılan olumlu işler arasındadır. Aynı zamanda Hermes Derneği konaklama tesislerinin engellilere uyumluluğunu denetlemek üzere bir program  hazırlamaktadır.

İspanya: Tenerife Adası'ndaki The Los Christianos Mary Sol tesisi bütün engellilere açık bir tesis olarak inşa edilmiştir. Ada'da Havaalanı transferleri ve kişisel yardım istemek de mümkün olmaktadır.

Fransa: Fransa'da son dönemde özellikle de müze ve kültürel cazibe merkezlerinin engellilere açılmasında olumlu gelişmeler kaydedilmiştir. Örneğin Paris'deki Cite  deSciences et de I'Industrie fiziksel ve duyusal engelliler için uygun şartlara sahip hale getirilmiştir.

İrlanda: European Access Ödülü'nü de alan Rosslare Limanı engellilere açık bir liman örneğidir. Dublin'de bulunan şehir kırsalındaki hafif trenler engellilere açıktır.

İtalya: İtalya herkes için turizm (Tourism for All=Avrupa çapında yürütülen bir kampanyanın adı) konusunda oldukça ileri bir yasal zemine sahip. Bu ülkede tesisler ve turizmaktiviteleri hakkında engelliler için oldukça aktif bilgi sağlayan bölgesel kuruluşlar bulunmaktadır. İtalya'daki engellilere tam olarak açık tesislerden biri Belluno'daki San Paolo Holiday Centre'dır. İtalya'nın tren istasyonlarında Sala Amica adında bir özel hizmetler departmanı kuruldu ve yeni trenlerde engellilere uyum artırılmıştır.

Lüksemburg: Bu ülkede hükümetin ve engelli derneklerinin işbirliği ile ülkede yaşayan veya turist olarak bulunan engellilerin yararlanabileceği Info Handicap Luxemburg adı altında bir enformasyon servisi oluşturulmuştur.

Hollanda: Hollanda engellilere yönelik hizmetler konusunda iyi bir geçmişe sahiptir. Royal Dutch Touring Derneği adındaki kurum tesislerin ve turizmcazibe merkezlerinin denetlenmesinden, yaygın broşürlerin basımına kadar bir dizi faaliyette bulunmaktadır.

İngiltere: İngiltere'de engellilere açık olan ve İngiltere, Galler ve İskoçya Turizm Örgütlerine kayıtlı olan tüm tesis ve işletmeleri içeren bir Uluslararası Engellilere Uyumluluk Programı kurulmuş bulunmaktadır.

25




Bu programa göre bütün işletmeler denetlenerek uyumlulukları derecesinde kategorilere ayrılarak sınıflandırılıyorlar ve bu sınıfların sembolleri tüm turizmkatalog ve broşürlerinde yayımlanmıştır.

Ticari turizm sektörü ile kar amacı gütmeyen kurumların işbirliğinin iyi bir örneği de Oteller ve Tatil Konsorsiyumu adı altındaki konsorsiyumdur. Bu kurum otel ve tur operatörlerinin temsilcileri ile engelliderneklerinin temsilcilerini bir araya getirerek engellilere yönelik entegre turizm faaliyetlerinin tanıtımı ve faaliyetlerin geliştirilmesi maksadıyla çalışmalar yapmaktadır.

1.6.1. Bazı Avrupa Ülkelerinde Engelliler İçin Park Etme İmkanları

Aşağıda bazı Avrupa ülkelerinde engellilere uygulanan park düzenlemeleri hakkında bilgi verilmektedir (TURSAB raporu).

Belçika: Park etme sınırlaması yok, paralı ve saatli park yerlerinde ödeme yapmak zorunda değildir.

Danimarka: Park yasağı olan yerlerde iniş ve binişler için 15 dakika serbesttir. 15/30 dakika park izni olan yerlerde 1 saat, 1-3 saat park izni olan yerlerde ise limitsiz park imkanı vardır.

Almanya: Park yasağı olan yerlerde 3 saat park imkanı bulunmakta, iniş binişlerde yaya kaldırımlarına park edilebilmektedir. Park-metreli bölgelerde ücretsiz park imkanı vardır.

Yunanistan: Yunanistan'da her hangi bir park ayrıcalığı bulunmamaktadır.

İspanya: Yerel düzenlemeler bulunmakta, ancak yetkililer genelde yardımcı olmaktadır.

Fransa: Yerel düzenlemeler bulunmakta, polis trafik engellenmedikçe toleranslı davranmaktadır.

İrlanda: Yetkililer yardımcı olmaktadır.

İtalya: Yerel düzenlemeler mevcuttur. Bazı özel park yerleri bulunmaktadır. Yetkililer turizm merkezlerinde bu konuda imkan yaratmaktadır.

Lüksemburg: Özel park yerleri bulunmaktadır. Engellilerin park etme sınırlamalarına uymaları istenmektedir.

Hollanda: Özel park yerleri bulunmaktadır. Mavi zonlarda sınırsız park imkanı tanınmakta ve park etme sınırlaması olan yerlerde 2 saat park etme izni verilmektedir.

Avusturya: Yabancılar kendi kartlarını kullanmaktadırlar.



26



Portekiz: Özel park yerleri bulunmaktadır. Engellilerin park yasağı olan yerlerde park etmelerine izin verilmemektedir.

Finlandiya: Yabancılar sadece tekerlekli sandalyeli park etme rozetlerini taşımak zorundalar. Diğer tüm uygulamalar kendi vatandaşlarına uygulamaları ile aynıdır.

İsveç: Ulusal kartlar her yerde park etmelerine imkan tanımaktadır.

İngiltere: Park yasağı olan yerlerde 3 saat park izni bulunmaktadır.
İzlanda: Uluslararası tekerlekli sandalye kullanıcısı sembolü taşıyan Özel park yerleri mevcuttur.
Norveç: Engellilik statüsünü gösteren ulusal plaka ve otomobilin ruhsat numarası ile kentlerde sınırsız park izni vardır. İkinci bölümde Türkiye'deki engelliler turizmi ile ilgili yapılan anket çalışması yer  almaktadır.


BÖLÜM İKİ

ENGELLİLER TURİZMİNİN GELİŞTİRİLMESİNE YÖNELİK OLARAK KONAKLAMA TESİSLERİNDEKİ ALTYAPI OLANAKLARININ  ARAŞTIRILMASI

2.1. Araştırmanın Amacı :

Bu projenin amacı, Türkiye'de engelliler turizminin geliştirilmesine yönelik olarak konaklama tesislerindeki altyapı olanaklarının araştırılması olup, Avrupa ülkeleri arasındaki engelliler turizmi, Türkiye'deki otellerin engellilere uygunluğu, nasıl olması gerektiği ve Türkiye'deki otellerde engelliler turistlere ayrılan kapasite oranları araştırma konusu içinde yer almaktadır.

2.2. Araştırmanın Kapsamı ve Yöntemi :

Engelliler Konfederasyonu Başkanlığı ile Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın ilgili birimleri ile sürekli görüşmeler yapılarak araştırma kapsamı ve yöntemi belirlenmiştir. Araştırma kapsamına Antalya, Muğla, Aydın, İzmir, İstanbul'da bulunan dört ve beş yıldızlı oteller alınmıştır. Bu otellerin araştırma kapsamına alınma nedenlerinin başında, engellilere yönelik yatırımın belirli bir maliyet getirmesi ve bunu da bu otellerin karşılayabilmesidir. İkinci ve en önemli nedenlerden bir tanesi de Kültür ve TurizmBakanlığı'nın 2000 yılından itibaren otellere "T.C. Turizm Bakanlığı Oteller İçin Sınıflandırma Formu" vermesinde bazı düzenlemeler istemesi, ayrıca 80 odaya kadar 1, daha sonra da oda sayısının %1'i kadarının bedensel engellilere tahsis etmelerini talep etmesidir.

Bu kapsamda anket hazırlanarak, 200 otele e-mail, 30 otele de telefon açılmış ve faks çekilmiştir. Ayrıca Antalya'da otellerin ve acentelerin insan kaynakları müdürlerinin katıldığı İNKAY toplantısına katılınmıştır.


27





Turizmtalebi konusunda Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği (TURSAB)’la; ve arz bazında da Türkiye genelinde bütün otellerin bağlı olduğu 11 Türkiye Turistik Otelciler Birliği Derneklerine (TÜROB) faks çekilerek ve telefon görüşmeleri yapılarak konu
hakkında görüş ve önerileri sorulmuştur. Ayrıca özellikle yabancı turistlerin geliş sayısını ve geldikleri otelleri belirlemek amacıyla 126 turizm acentesine hazırlanan anket fakslanmıştır. Türkiye rehberler birliğine e-mail çekilmiştir.
Otellere yollanan anket 19 sorudan, acentelere yollanan anket ise 10 sorudan oluşmaktadır. Bu çalışmayı duyan her kesim duygusal olarak etkilenmekle birlikte beklenen ilgi ve destek tam olarak elde edilememiştir. Yüz yüze görüşülen otel yetkililerinin çoğu kendilerinde engellilerle ilgili bir düzenleme olmadığı için anketi yollamadıklarını belirtmişlerdir.

2.3. Bulgu ve Değerlendirmeler :

• Ankete katılan otellerin yüzde 25'i dört yıldızlı, yüzde 45'i beş yıldızlı, yüzde 11'i 1. sınıf tatil köyü ve yüzde 19'u sınıfını belirtmeyen otellerdir.

Ankete Katılan Otellerin Sınıflarına Göre Dağılımı :

• Ankete katılan otellerin yüzde 61'i "engellilere yönelik düzenleme var", yüzde 31'i "engellilere yönelik düzenleme yok" demiş ve yüzde 8'i de belirtmemiştir.

Ankete Katılan Otellerde Engellilere Yönelik Düzenleme Göstergesi :

• Ankete katılan otellerin sınıflarına göre ortalama oda sayıları şöyledir; Dört yıldızlı otellerde 244, beş yıldızlı otellerde 333, 1.sınıf tatil köylerinde 255 ve sınıfını belirtmeyen otellerde 239. Otel Sınıflarına Göre Ortalama Oda Sayısı

• Ankete katılan dört yıldızlı otellerin ortalama oda sayıları içinde engellilere
ayrılan oda sayısı yüzde 1'dir.

4 Yıldızlı Otellerin Oda Sayıları Toplamı İçinde Engelliler Odalarının Oranı :

• Ankete katılan beş yıldızlı otellerin ortalama oda sayıları içinde engellilere ayrılan oda sayısı yüzde 1'dir.

5 Yıldızlı Otellerin Oda Sayıları Toplamı İçinde Engelliler Odalarının Oranı :

• Ankete katılan birinci sınıf tatil köylerinin ortalama oda sayıları içinde engellilere ayrılan oda sayısı oranı yüzde 1'dir.

Birinci Sınıf Tatil Köyleri Oda Sayıları Toplamı İçinde Engelliler Odalarının Oranı :

• Ankete katılan ve sınıfını belirtmeyen otellerin ortalama oda sayıları içinde engellilere ayrılan oda sayısı yüzde 4'dür.



28



Sınıfını Belirtmeyen Otellerin Oda Sayıları Toplamı İçinde Engelli Odalarının Oranı

• Ankete katılan otellerde, engellilere yönelik düzenlenmiş oda sayısının dağılımı şöyledir; bir odası olan yüzde 32, iki odası olan yüzde 40, üç ve dört odası olan yüzde 8, beş odası olan yüzde 4, altı odası olan yüzde 8 otel bulunmaktadır.

Engelliler Konuklara Ait Odaların Sayısına Göre Otel Yüzde Oranları

• Engelliler odalarının yüzde 54'ü giriş katında, yüzde 20'si birinci katta, yüzde 15'i ikinci katta ve yüzde 10'u diğer katlardadır.

Engelliler Odaların Otellerde Bulunduğu Katlar

• Dokuzuncu soruda yer alan dokuz önermeye aşağıdaki cevaplar alınmıştır.
− Ankette yer alan "Görme engelliler için gerekli yerlerde kabartma yazısı (brail) kullanılmaktadır" ve " İşitme engelliler için işaret dili (gestono) bilen resepsiyonist veya turizmrehberi görevlendirilmiştir" önermelerine ankete katılan bütün oteller "Hayır" demiştir.
− Ankette yer alan "Asansörlerde sesli uyarıcı sistemler kullanılmaktadır" önermesine otellerin yüzde 18'i "Evet", yüzde 82'si "Hayır" demiştir.

Asansöründe Engelliler İçin Sesli Uyarıcı Sistemi Olan Oteller :

− Ankette yer alan "Gerekli yerlerde ışıklı ve yazılı uyarılar bulunmaktadır" önermesine otellerin yüzde 35'i "Evet", yüzde 65'i "Hayır" demiştir.

Engelliler İçin Gerekli Yerlerde Işıklı ve Yazılı Uyarılar Bulunan Oteller :

− Ankette yer alan "İşitme engelliler için görsel levhalar yeterli düzeydedir" önermesine otellerin yüzde 21'i "Evet", yüzde 79'u "Hayır"  demiştir.

İşitme Engelliler İçin Yeterli Görsel Levhalar Kullanan Oteller :

− Ankette yer alan "Bölümler arasında ortopedik engelliler için ulaşım sağlanmaktadır" önermesine otellerin yüzde 71'i "Evet", yüzde 29'u "Hayır" demiştir.

Ortopedik Engelliler İçin Bölümler Arası Ulaşım Sağlayan Oteller :
− Ankette yer alan " Asansör düzenlemesi tekerlekli sandalyenin kullanımına uygundur" önermesine otellerin yüzde 81'i "Evet", yüzde 19'u "Hayır" demiştir.

Asansör Düzenlemesi Tekerlekli Sandalye Kullanımına Uygun Olan Oteller :

− Ankette yer alan " Ortopedik engellilerin havuza girişini sağlamak amacıyla lift veya diğer özel sistemler vardır " önermesine otellerin yüzde 9'u "Evet", yüzde 91'i "Hayır" demiştir.



29




Ortopedik Engellilerin Havuza Girişini Sağlayan Lift veya Diğer Özel Sistemleri Olan Oteller :

− Ankette yer alan " Ortopedik engellilerin (tekerlekli sandalye) denize erişimi lift veya özel bir sistemle sağlanmaktadır " önermesine otellerin yüzde 4'ü "Evet", yüzde 96'sı "Hayır" demiştir.

Ortopedik Engellilerin Denize Girişini Sağlayan Lift veya Diğer Özel Sistemleri Olan Oteller :

• Ankete katılan otellere sorulan "Tesisinizde bir yılda konaklayan engelliler yabancı turist sayısı nedir?" sorusuna ankete katılan otellerin yüzde 17'si "engelliler turist otelimize gelmez", yüzde 70'i "1-24 arası engelliler turist gelir", yüzde 13'ü "25-74 arası engelliler turist gelir" demişlerdir. 75 ve daha fazla turist gelen otel sayısına rastlanmamıştır.

Otellerde Bir Yılda Konaklayan Engelliler Turist Sayısı :

• Ankete katılan otellere sorulan "Yabancı engelliler turistler hangi ülkelerden gelmektedir?" sorusuna verilen değerler sorucunda, yüzde 58 Almanya, yüzde 18 İngiltere, yüzde 3 oranlarında Belçika, Hollanda ve Asya ülkeleri, yüzde 9 Kuzey Avrupa Ülkeleri ve yüzde 6 Orta Doğu Ülkeleri olarak belirlenmiştir.

Yabancı Engelli Turistlerin Geldiği Ülkeler (%)

• Ankette yer alan "Otelinizde konaklayan engellilerin gruplara göre otelinizde konaklama süreleri ortalama olarak kaç gündür?" sorusuna ortalama 10,4 gün bulunmuştur.

• Ankette yer alan "Tesisinizde konaklayan engellilerin geliş nedeni nedir? Mümkünse % değerleri ile birlikte her bir kutunun karşısına X işareti koyunuz" sorusuna yüzde 78 tatil, yüzde 9 oranlarında sağlık ve kültür gezileri ve yüzde 4 oranında da iş seyahati olarak saptanmıştır.

Engelliler Turistlerin Geliş Nedenleri :

• Ankette yer alan "Tesisinizde konaklayan engelliler turist sayısını artırmak için aşağıdaki faaliyetlerden hangilerini yapmaktasınız?" sorusuna yüzde 50 "Gerekli düzenlemeler yapılarak", yüzde 13 "Yeterince tanıtım yapılarak" ve "Özel turlar düzenlenerek", yüzde 25 "Personel eğitilerek" denmiştir.

Engelliler Turizmini Artırmak İçin Yapılan Faaliyetler :

• Ankette yer alan "Engelliler turizmi için düşünceleriniz nedir? Lütfen belirtiniz" sorusuna verilen yanıtlar aşağıda düzenlenerek verilmektedir.
− Engelliler ile ilgili tesisin tamamen ayrı olması gerektiğini düşünüyorum.
− Onlarda bu toplumun bir parçası olduğu için onlara imkan verilmesi gerekir.


30



− Engelli insanlarında diğer insanlar gibi yaşaması en doğal hakları.
Normal insanların yararlandığı tüm imkanlardan engellilerinde yararlanması gerektiğini düşünüyorum.
− Engelli insanlar için ayrı bir altyapısı olan sadece engellilere özel olmak üzere konaklama tesisleri inşa edilmelidir. Ancak, bu şekilde sadece onlara özel animasyon programları düzenlenebilir. Tesislerin fiziksel yapısından tutup bu tür tesiste özel eğitimli kişilerinde istihdam  edilebileceği planlanmalıdır.
− Ülkemizde henüz bu bilinç gelişmemiş olmakla beraber özellikle son yıllarda işletmeye açılan tesislerde bu konuya yönelik yatırımlar artmaktadır. Sadece turizm alanında değil keşke bu gelişme sosyal  yaşantımızda da gelişse.
− Bu konuda son derece olumlu bir yaklaşım içindeyiz. Ancak Ankara'daki otel şehrin konumu, iş, arz-talep nedeniyle böyle bir turizm söz konusu değildir. Yıl boyunca 2-3 kişiyi geçmiyor gelen engelliler olarak.
− Desteklenmesi gereken bir konu fakat otellerdeki düzenlemeler daha çok şartnamelerde zorunlu olduğu için yapılmakta. Yatırım maliyetini arttırdığı için çok fazla üzerine eğilinmemiştir. Geliştirilmesi gerekir bunun için gerekli işletme bilincinin yaygınlaştırılması gerekir.
− Bedensel ve zihinsel engellerin, kişilerin tatil hakkını etkilememesi gerektiğini düşünüyoruz.
− Sadece otellerin düzenleme yapması yeterli değildir. Belediyelerin, esnafın bu misafirlere uygun düzenlemeler yapması bir bütün halinde uygulamalar yapması gerekli olacaktır.
− Engelliler müşterilerimizin de tatile hakkı var. Her tesiste onlar için düzenlemeler yapılmalı. Daha özenli davranılmalı. Tatile çıkmaları için teşvik edilmeli bunun içinde kendilerine uygun tesislerin tanıtımı iyi yapılmalı.
− Tesisimizin fiziksel yapısı bedensel engelliler için uygun olmayıp, gerekli düzenlemelerin yapılması programlanmaktadır. Öte yandan zihinsel ve işitsel engelli konuklar ağırlanabilmekte ve spor imkanları yaratılabilmektedir.
− Gerekli altyapı çalışmalarının maliyetleri çıkartılmış olup, düzenlemeler ivedilikle yapılacaktır.

− Sağlıklı insanlar gibi engelli insanlarında tatil yapmaya hakları olduğuna sonuna kadar inanmaktayım. Bunun çekici ve cazip olması amacı ile Sağlık Turizmi kapsamında TurizmBakanlığının işbirliğinde gerekli düzenlemelerin yapılması, tanıtıma önem verilmesinin gerektiğine inanıyorum.


BÖLÜM ÜÇ

SONUÇ ve ÖNERİLER

Ülkemizde engelliler turizmine yönelik olarak otellerdeki kapasite oranı, yerli ve yabancı turistlerin miktarı, turizm sektöründe engellilere yönelik düzenlemeler ve engelli turizmini artırmak için öneriler incelenmiş ve araştırılmıştır.




31



Türkiye'de engellilere yönelik turizm yatırımlarının zorlayıcı özelliği Kültür ve TurizmBakanlığı'nın TurizmTesisleri Yönetmeliği, 6-7-2000 tarihli 24.101 sayılı Resmi Gazete'de yayınlanan Bedensel engelliler için düzenlemeler ile belirtilmiştir. Yönetmelik şöyle "Toplam kapasitesi 80 oda ve üzerinde olan konaklama tesisleri ile eğlence merkezleri, günübirlik tesisler ve temalı parklarda, müşteriler tarafından kullanılan tüm genel mahaller ile açık alanların bedensel engelli müşteriler tarafından da kullanılabilmesini sağlayıcı fiziki düzenlemeler yapılır. Bu düzenlemeler, özel işaretlerle belirtilir." şeklindedir.
Ayrıca Bakanlık "T.C. TurizmBakanlığı Oteller İçin Sınıflandırma Formunda engellilere yönelik aşağıda belirtilen maddeleri koymuştur:

• Tesisin Çevresi ve Genel Görünümü Bölümünde
− Tesis girişinde bedensel engelliler için düzenleme, (2 puan) (Yol ile giriş kapısı arasında %6 meyili geçmeyen rampa)

• Bahçeler (Müşteri kullanımına açık bahçesi olan tesisler için) Bölümünde
− Bahçede bedensel engelliler için yapılan düzenleme, (2 puan) (Bahçe rampalı ise meyili %6'dan az olan en az 180 cm genişliğinde düz ve engelsiz yollar.)

• Asansör (Asansörde pil ya da batarya ile çalışan alarm tertibatı ile havalandırma yoksa değerlendirmeye alınmaz) Bölümünde
− Bedensel engelliler için kumanda düğmeleri yatay veya 90-130 cm yükseklikte asgari 80x120 cm ebadında asansörler, (3 puan) (Kapı genişlikleri en az 80 cm kabin içinde asgari 85-90 cm yükseklikte  bar v.b. bulunacak)

• Yatak Odaları Bölümünde
− Bedensel engelliler için zemini uygun halı kaplı yatak odası düzenlemesi, (4 puan)
(Tek kişilik odalar 17 m2'den, giriş holü 150 cm'den, dar kenarı 345 cm'den az olmamak kaydıyla, iki kişilik odalar 20 m2'den, dar kenarı 380 cm'den küçük olmayacak, dengesiz duran ve sivri köşeli eşyalar  bulunmayacak, elbise dolabı kapıları sürmeli ve askı yüksekliği 140 cm'den az olacak, elektrik düğme ve prizleri en fazla 100 cm yükseklikte, radyatör ve borular kapatılmış olacaktır.) (4 ve 26'ıncı  maddelerden puan alınması halinde değerlendirilir.)

• Banyolar (Katlardaki genel banyolar için de geçerlidir) Bölümünde
− Bedensel engelliler için düzenlenen oda banyoları, (4 puan) (136'ıncı maddedeki şartlara ilaveten 70x160x55 cm ebadında küvet,  armatürler küvet boyunca yerleştirilmiş ve küvet başlarında yeterince geniş oturma yerleri, tavana monteli ayarlanabilir sarkan tutma yerleri  ve tutunma barları bulunacak, banyo kapısı dışarı açılacak ve girişte
eşik bulunmayacaktır.)

• Diğer Üniteler ve Hizmetler Bölümünde
− Bedensel engelliler için merdivenle çıkılan en az üç ünitede yapılan düzenleme, (4 puan) (Lokanta, oturma salonu, gece kulübü, yüzme havuzu, otopark v.b.)

• Genel Tuvaletler Bölümünde
− Kapılar üzerinde bedensel engellilere ait olduğu vinyitlerle belirlenen lavabo ve tuvalet düzenlemesi, (4 puan)

32



(Klozet yükseltilmiş veya duvara monte edilmiş, şifon yerden en fazla 1 metre yükseklikte tutunma barları yaralanabilir, lavabo ve yanası tekerlekli sandalyenin altına girebileceği ve oturarak el yıkanabilecek yükseklikte olacak, tekerlekli sandalyenin 90 derecelik dönüşüne uygun "140x110 cm" ebadında kaygan olmayan bir alan bulunacaktır.) Yukarıdaki maddeler incelendiğinde istenen düzenlemelerin sadece bedensel engelliler için olduğu görülmektedir. Görme ve işitme engelliler için herhangi bir uygulama maddesi yoktur.
Yapılan araştırma sonucuna göre otellerin odalarını yüzde 1 oranında engellilere ayırdıkları belirlenmiştir. Bunun nedeni otel yöneticileri ile görüşmelerde şöyle belirtilmiştir:

1. Engelli konukların yeterince talebinin olmaması,
2. Otellerde ayırdıkları odaların, talebi karşılamaya yeterli olması,
3. Bazı turizmcilerin engelliler konukları, diğer müşterilerin moralini bozmamak için konuk etmek istememesi,
4. Otellerde yer ayrılsa bile ülke genelinde alt yapı olanaklarının çok sınırlı olması. Örneğin havaalanından otele gelecek aracın olmaması gibi.
Elde edilen bulgulara göre ülkemizde engelliler turizminin geliştirilmesine yönelik  olarak aşağıdaki öneriler geliştirilmiştir:

• Engellilere hizmet verecek olan konaklama tesislerinin inşasına özel teşvik imkanları sunulmalıdır. TURSAB’dan edinilen bilgilere göre ülkemizde 396,148 adedi turizm işletme belgeli ve 335,818’i belediye işletme belgeli olmak üzere toplam olarak 731,966 adet yatak kapasitesi bulunmaktadır.
1999-2002 yılları ortalamasına göre ülkemizde yerli turist sayısı 8,094,230 yabancı turist sayısı ise 7,569,006 kişidir. Yine aynı dönem için doluluk oranı ortalaması %42.05’dir. 2000 Genel Nüfus Sayımı kesin sonuçlarına göre ülkemizin nüfusu 67,803,927’dir. Yerli turist sayısını toplam nüfusa oranladığımızda ülkemizdeki vatandaşların yaklaşık olarak % 11.94’ü turizm tesislerinde (1 ya da 1’den fazla kez) konaklamaktadır. 2000 genel Nüfus Sayım sonuçlarına göre ülkemizdeki engelliler sayısı 1,234,139’dur ve toplam nüfus içerisindeki oranı %1.82’dir.engelliler vatandaşlarımızın da yaklaşık olarak %11.94’ünün turistik tesislerde konaklayacağını varsaydığımızda 147,356 engellininde bu olanaklardan yararlanacağı sonucu çıkartılabilir. Engellilerin tek başlarına tatile çıkmalarının mümkün olmadığı varsayıldığında 294,712 engelli ve refakatçisinin turizm konaklama tesislerinden yaralanacağı sonucuna ulaşılabilir. Mevcut yatak kapasitemizden yerli ve yabancı olmak üzere toplam olarak 15,663,236 kişi (7,569,006+8,094,230) yararlanmaktadır.

Bu veriler dikkate alındığında yalnızca engelli vatandaşlarımıza yönelik olarak gerekli yatak kapasitesi ve konaklama tesisi sayısı aşağıdaki gibi hesaplanabilir: (294,712*731,966)*(0.4205) / (15,663,236)= 5,791 adet yatak 1 tesisin ortalama 268 adet yatak kapasitesi olduğu varsayıldığında 5,791/268=(yaklaşık) 22 adet engellilere yönelik konaklama tesisine gereksinim olduğu sonucuna ulaşılabilir. Bu sayı hesaplanırken yabancı engelli turistler dikkate alınmamıştır.






33




Sonuç olarak, yukarıdaki hesaplamalar dikkate alındığında engelliler için 5,791 adet yatak kapasiteli konaklama tesislerinin inşa edilmesi ya da mevcut durumdaki atıl kapasitedeki konaklama tesislerinin engellilere yönelik olarak yeniden düzenlenmesi önerilmektedir. Her iki uygulama için de özel teşvik mekanizmaları geliştirilebilir.

• Engellilere yönelik inşa edilmiş olan konaklama tesislerinin yurt içi ve dışında etkili pazarlama politikaları uygulamaları gerekmektedir.

• T.C. Kültür ve TurizmBakanlığı tarafından konaklama tesisleri için yayımlanmış olan sınıflandırma esasları arasına konuşma ve görme engelli için gerekli düzenlemeler eklenmelidir.

• Otellere verilmekte olan Özel İşletme Belgeleri’nde engellilere yönelik özel uygulamaların eklenmesi gerekmektedir.

• Kaplıca tesislerinin engellilerin kullanımına uygun hale getirilmesine yönelik uygulamalar teşvik edilmelidir.

• Engelliler haftasında bir gün “Engelliler Turizmi” konusuna ayrılabilir. Böyle bir düzenleme İl Özel İdareleri tarafından engellilere yönelik çeşitli etkinlikler düzenlenerek kutlanabilir.

• Engellilerin konaklama tesislerinde (santral, kat hizmetleri, mutfak, bahçe düzenleme vb birimlerde) istihdam edilmesine yönelik özel teşvikler geliştirilmelidir. Bu amaçla çalışabilir durumdaki engellilerin özel eğitim programlarına alınması ve bu sayede meslek edinmeleri sağlanmalıdır.

• Havaalanlarında engelliler dikkate alınarak gerekli düzenlemeler yapılmalıdır.

• Engellilerin turizmkonusundaki taleplerinin belirlenmesine yönelik çalışmalar yapılmalıdır.

• Otellerde çalışan personelin engellilere nasıl davranılması gerektiği konusunda özel olarak eğitilmesi gerekmektedir.

• Otel personeli engellilerin şikayetlerine duyarlı davranmalı, şikayetleri  anında çözülmeli ve tekrarı önlenmelidir.
• Engellilere konaklama tesisinden ayrılmaları sırasında memnuniyet düzeylerinin belirlenmesi amacıyla anketler doldurtulmalıdır.

• Konaklama tesislerindeki yangın merdivenlerinin engelliler dikkate alınarak yeniden düzenlenmesi gerekmektedir.

• Otellerde engellilere ayrılan odalar, girişte ve manzaralı yerlerde yapılmalıdır.



34



• Rampaların kenarlarına tutunma barları konmalıdır.

• Portatif rampalar temin edilmeli ve gerektiğinde kurularak engellilerin kullanımına sunulmalıdır.

• Havuzlarda lift yoksa yüzdürme yelekleri bulundurulmalı ve özel olarak eğitilmiş personelin engellilere yardımcı olmaları sağlanmalıdır.

• Otellerde yedek tekerlekli sandalyeler bulundurulmalıdır.

KAYNAKÇA

• Aköz, E. (2001). Engelliler Kişilere Uyarlanmış Yapı(1.Basım). İstanbul: OFD Omurilik Felçliler Derneği.

• Davies, T. (1946). Accessible Design For Hospitality: ADA Guidelines For Planning Accessible Hotels, Motels And Other Recreational Facilities/ Thomas D. Davies, Kim A. Beasley. New York: Mc Graw-Hill.

• Department of Justice (1994). Code Of Federal Regulaitons/28 CFR Part 36. Nondiscrimination On The Basis Of Disability By Public Accomodations And In Commercial Facilities.

• MENGÜÇ, Ali Fuat, (2002): "Turizm, Seyahat ve Engelliler", Eğitim, MEB Yayınları, Sayı/29, Yıl:3.

• TURSAB Bilgilendirme Raporu

Turizm Tesisleri Yönetmeliği, Kültür ve TurizmBakanlığı, 2000.

• "Turizm Bakanlığı Oteller İçin Sınıflandırma Formu", Kültür ve Turizm Bakanlığı, 2000.

• http:/www.tursab.org.tr/Dergial/232/bodrumengelli.htm

• http:/www.die.gov.tr

• http:/www.kultur.gov.tr/portal/default_tr.asp?BELGENO=19545

• http:/www.sath.org

• http:/www.radar.org.uk

• http:/www.access-travel.co.uk

• http:/www.access-board.gov/adaag/html/adaag.htm, Mayıs 2003.

35

Yorumlar